Mihai Stepan Cazazian

Anul 2023 va marca 100 de ani de cinematografie armeană

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Cinematograful Moskva din Erevan, in 1946. Image: Ruben Arevshatyan

Ministerul Educației, Științei, Culturii și Sportului din Armenia a dezvăluit principalele evenimente planificate pentru 2023.

Un eveniment special va fi organizat cu ocazia împlinirii a 850 de ani de la moartea lui Nerses Shnorhali care a fost înscris în cadrul celei de-a 41-a Conferințe Generale a UNESCO, în calendarul 2022-2023 pentru aniversarea zilelor de naștere și onorarea personalităților eminente. Alte evenimente care onorează personalități includ ziua de naștere a compozitorului Aram Haceaturian (120 de ani de la naștere).

Films being shot at the old HayFilm studio (Courtesy of Melik Karapetyan archives)

Aniversarea a 100 de ani de la înființarea Comitetului de Stat al Filmului Armean este, de asemenea, inclusă în calendarul UNESCO.

Ministerul armean al Culturii a cerut UNESCO să sărbătorească 100 de ani de la nașterea lui Charles Aznavour și Serghei Parajanov în 2024.

„Unul dintre cele mai importante evenimente este aniversarea a 100 de ani a cinematografiei armeană”, a declarat ministrul adjunct al Educației, Științei, Culturii și Sportului Ara Khzmalyan pentru ARMENPRESS. „Vom pune accentul pe cooperarea internațională și pe contactele internaționale cu această ocazie. De asemenea, plănuim să organizăm un festival dedicat lui Sayat Nova la complexul monahal Haghpat. Am ajuns la un acord preliminar cu colegii noștri georgieni și vor fi participanți și din Georgia. 2023 marchează, de asemenea, 85 de ani de naștere a renumitului artist Artavazd Peleshyan și 85 de ani de la înființarea animației armenești. Ne vom concentra și asupra acestor evenimente importante”, a adăugat Khzmalyan.

Zilele Culturii Armene vor fi organizate în mai multe țări în 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *