Giuseppe Munarini

Anton (Zakevos) Grigoryan și Ghevorg (Sarkis) Sargsyan au fost hirotoniți diaconi la San Lazzaro

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Ordinazione 22-11-14 armeni  I a venezia 102

foto Licia Pugina

 

Vineri 21 Noiembrie sfânta Biserică Armeană sărbatorește întrarea la Templu Maicii Domnului,  o sărbătoare  foarte împortantă și pentru alte Biserici, ca și pentru  Biserica Bizantină, fiind una din cele 12 sărbători mai importante pe care o putem admira și în celebra icoană a celor Douăsprezece Sărbători.

Troparul bizantin sublinează că:

”Astăzi este începutul bunei voințe a lui Dumnezeu, și înaintevestirea mântuirii oamenilor; în biserica lui Dumnezeu luminat se arată Fecioara, și pe Hristos tuturor mai înainte-l vestește”.

Introitul său Žamamutk‛,  care se cântă în ritul armean, o salută pe Sfânta Fecioară care L-a născut pe Dumnezeu, în Trup acela care nu se poate înțelege, este  purtat în brațele Ei, acel  Dumnezeu care nu poate să fie delimitat.

Primul Mister din Creștinism este coborârea Lui Hristos: ”Care, Dumnezeu fiind în chip, n-a socotit o ştirbire a fi El întocmai cu Dumnezeu,

”S-a deşertat pe Sine, chip de rob luând, făcându-Se asemenea oamenilor, şi la înfăţişare aflându-Se ca un om, și s-a smerit pe Sine, ascultător făcânduse pâna la moarte, și încă moarte pe Cruce” după cum ne spune Sfântul Apostol Pavel (Filipeni 2, 6-8). Și sărbătoarea aceasta ne invită să trăim clipele în care Maria întră în Templul ca să devină și  Ea Templul Celui Preaînalt.

image005

Într-o sărbătoare așa de mare care se celebrează în Postul Crăciunului, au fost hirotoniți diaconi doi tineri  mechitariști : Anton (Zakevos) Grigoryan și Ghevorg (Sarkis) Sargsyan. Primul s-a născut la Tsinubani și al doilea la Skhvilisi localități din Georgia. Familiile lor, armeni catolici practicanți au fost prima școala de evlavie și de rugăciune. Tatăl lui Anton  este preot căsătorit. Au studiat în satele natale, apoi la Kumri important centru armeano-catolic din Armenia și apoi la Seminarul Părinților Mechitariști din Erevan.

Au fost primiți la San Lazzaro în anul 2008, ca postulanți, au făcut noviciatul tot la San Lazzaro unde au avut prilejul să studieze și anumite materii cum ar fi limba italiană, filozofia, muzica, constituțiile mechitariștilor.

În  7  martie  2013 au pronunțat jurămintele solemne înaintea Abatelui general, părintele Elia Kilaghbian, așa devenind fii Abatelui Mechitar (1676-1749).

La ceremonie a fost prezent Î.P.S. Mons. Boghos Levon Zekiyan, Arhiepiscop administrator apostolic al Arhieparhiei de Istanbul pentru catolicii de rit armean și Arhiepiscop titular din Amida, care a hirotonit pe tinerii diaconi în timpul Sfintei Liturghei de la orele 11.

Credincioși au avut posibilitatea să urmărească traducerea întregii Slujbe în limba italiană.

La Liturghia solemnă a fost prezent Î.P.S. Arhiepiscop Vartan Kechichian, Arhiepiscop emerit de Mardin al Armenilor, ca și Parintele Elia Kilaghbian, Abatele generale Congregației Armenilor Mechitariști, P. Vahan Ohanian, vicar general al Congregației și alți preoți și calugari, studenti ai Institutului Teologic Marcianum unde cei doi tineri urmeaza studiile teologice, P. Hamazasp Kechichian și Aristakes Manukian care în calitate de Superior și vice-superior au avut grijă de formarea spirituală a celor doi candidați. Numeroși erau și prieteni și reprezentanți din Comunitătile armenești din Padova, Venezia alături de reprezentantul Asociației ”Italia Armenia” dr. Aram Giacomelli.image006

Foarte emoționant a fost momentul în care candidații au fost chemați la Altar, atunci când Arhiepiscopul întreba întreaga comunitate dacă ei erau vrednici. Arhiepiscopul a spus:

” Prin harul Dumnezeului Tatăl, Fiul și Spiritul Sfânt, noi chemăm ipodiaconii Anton și Ghevorg la slujba diaconală. De aceea Îl rugăm pe Dumnezeul milostiv, ca să  binevoiască să-i ilumineze prin daruri Sfințeniei Sale  prin  Dumnezeul nostru Isus Hristos, cui se cuvine mărirea și puterea, în vecii vecilor. Amin.

Atunci când candidații au îngenunchiat spre credincioși cu mâinile ridicate, preoții au pus mâinile lor pe umeri și au cântat o rugăciune unde se subliniază că  harul dumnezeiesc suplinește nevoile sacrului mister.

În rugăciuni am putut să parcurgem etapele mântuirii noastre dar și ne amintim de minunile pe care cu harul lui Dumnezeu putem să le descoperim.

Înalt Preasfințitul Arhiepiscop a pronunțat cuvinte de învățătura în limba italiana și armeană, arătând dragostea creștinească pentru candidați, dar și emoția lui fiind la prima sa hirotonire.

Un moment emoționant a fost atunci când Anton și Ghevorg au  primit orarul și cadelnița și apoi s-au alăturat celorlalți slujitori și au continuat Liturghia.

În timpul Agapei fraterne care a urmat Liturghiei, Părintele Abate a subliniat pe scurt, că astăzi începe pentru Anton și Ghevorg  parcursul cruci, cum a început pentru Sfânta Fecioară, când a fost primită în Templul Domnului

Dorim să exprimăm bucuria și aproprierea noastra spirituală nu doar Părinților Anton și Ghevorg, ci întregii Congregații Armene ca să rămână, cu ajutorul lui Dumnezeu, aprinsă flacăra spiritualități și dragostei pentru Biserica și neamul Armenesc.

Giuseppe Munarini

Corespondent Padova (Veneto-Italia)