Mihai Stepan Cazazian

Ansamblul Hayakaghak pe scenă la Săptămâna Filmului Interetnic de la Tulcea

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

haYakaghaktulcea

 

Membrii Ansamblului „Hayakaghak” din Gherla au participat pentru prima dată la Săptămâna Filmului Interetnic de la Tulcea, desfasurat intre 24-30 iulie 2016, ajuns la editia a XI-a.

Reprezentanţii comunităţii armeneşti din oraşul de pe Someş au ajuns în localitatea de lângă Delta Dunării după o călătorie lunga si obositoare. Insa au dansat viguroşi şi proaspeţi pe scena amanjată în Piaţa Civică, in cadrul Serii armene. De asemenea, au fost seri evreiesti su rromani, armână, meglenoromână, germană, elenă, bulgară, ucraineană, italiană, rusească, turcească, tătărească, română şi armeană.

Delegaţia de la Gherla a fost condusă de preşedintele filialei Transilvania Nord a UAR, Ioan Esztegar. Cei 12 membri ai ansamblului au interpretat dansurile rituale „Sardarapat”, „Im anune Hayastan E”(„Numele meu este Armenia”), „Hzor Hayastan”, „Tsaghkadzori”(„Câmp de flori”) şi „Vartavar”, un repertoriu deosebit de bogat şi variat, o îmbinare a multitudinilor de idei provenite de la fiecare dansator în parte. În spatele acestor evoluţii stau multe ore de repetiţii, formaţia coordonata de peste patru ani de Esztegár Erika dovedind că armenii din Gherla nu sunt doar o comunitate (mică, dar puternică şi ambiţioasă!), ci o familie mare, ca urmare şi dansurile sunt expresia sentimentelor, iubirii, poeziei.

Programul de dansuri a încheiat splendid manifestările, după evoluţia lor fiind proiectat filmul „Ararat”, in regia lui Atom Egoyan.

Evoluţia în premieră la Tulcea a dansatorilor armeni din Gherla a constituit un eveniment inedit în viaţa artistică a oraşului, împânzit de sute de turişti, mulţi asistând şi la spectacolul de închidere.

La această manifestare tradiţională au fost prezenţi cu filme şi momente artistice reprezentanţii tuturor minorităţilor etnice din România.

Evenimentul de la Tulcea a fost organizat şi în această vară de Asociaţia „Centrul European pentru Diversitate” (Centrul EU divers), în colaborare cu autorităţile locale şi reprezentanţii minorităţilor din ţară, intre care s-a aflat şi Uniunea Armenilor din România.

Szekely Csaba