Mihai Stepan Cazazian

Ansamblul Hayakaghak pe scenă la festivalul Pro Etnica de la Sighişoara

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

hayakaghakgherlaproetnica

Reprezentanţii mişcării artistice a comunităţii armeneşti din Gherla au un final de vară bogat în evenimente. În weekend-ul incheiat, ansamblul de dansuri „Hayakaghak” a fost prezent la cea de a 14-a ediţie a Festivalului Intercultural „ProEtnica” de la Sighişoara. Este vorba despre cel mai mare festival interetnic din România, care promovează multiculturalitatea şi diversitatea culturală, organizat şi în acest an de Asociaţia „Centrul Educaţional Interetnic pentru Tineret” Sighişoara, sub înaltul patronaj al preşedintelui României.

La ediţia din acest an, desfăşurată timp de trei zile, intre 18-21 august, au participat 20 de formaţii reprezentând tot atâtea minorităţi naţionale. Pe scena amenajată în cetatea Sighişoarei au evoluat peste 600 de artişti, printre care s-au aflat şi cei 12 membri ai ansamblului „Hayakaghak”.

Tinerii coordonati de Esztegár Erika au interpretat dansurile „Sardarapat”, „Im anune Hayastan E”, „Hzor Hayastan”,”Tsaghkadzori”.  “Vartavar” s-a numit un dans vioi, caracterizat prin stropirea cu galeti cu apa.

Spectatorii au manifestat interes fata de producţia pe scenă a formaţiilor de dansuri şi de cântece populare, dar şi fata de momentele de dans la care au putut să participe în faţa scenei, care  au desăvârşit interacţiunea cu dansatorii.

În cadrul manifestării s-au desfăşurat, pe lângă spectacolele de dansuri, work-shopuri, proiecţii de filme, prezentări de carte şi dialoguri despre minorităţi, programe culturale-literare în care au fost angrenaţi şi membrii comunităţii armeneşti din Gherla, alaturi de care s-a aflat în ultima zi a festivalului şi preşedintele filialei Transilvania Nord a Uniunii Armenilor din România, Ioan Esztegár.

Festivalul s-a încheiat cu concertele susţinute de Adrian Ivaniţchi şi Mircea Vintilă, formaţiile Bucharest Klezmer Band, Kosziko şi Semnal M.

Szekely Csaba

gherlainfo.ro