Mihai Stepan Cazazian

Ansamblul de dansuri „Hayakaghak” din Gherla și-a făcut bilanțul activităților din anul 2014

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

1.OdorheiuSecuiesc

Sfârșitul anului 2014, un an lung și obositor. 2015 un nou an , un nou început, dar pentru  noi este doar continuarea unui lung șir de spectacole ,continuarea unei aventuri  adevărate.

Aventura a început în luna mai în Odorheiu Secuiesc la Festivalul  Interetnic  Szejke. Unde am participat a doua oară . Am fost cazați de armenii din localitate,care ne-au primit și de această dată  cu multă caldură. Am plecat cu părere de rău dar cu gândul că la următorul festival vom fi  iar prezenți și o să fim iar răsplătiți   cu aplauze, multe poze și admirația curioșilor al portului armenesc.

Vara este perioada cea mai încărcată când vine vorba de spectacole. Din luna iunie au început spectacolele unul după altul. Pentru prima dată am fost invitați la Dumbrăveni, unde ne-am simțit foarte bine și am făcut cunoștințe noi care o să ne ajute în viitor la alte apariții și spectacole prin care putem să facem cunoscută tradiția și cultura armenească.

2.Bistrita

Am avut parte de invitații în locuri noi, la festivaluri  la care nu am mai participat. O asemenea invitație am primit de la Bistrița la Festivalul Intercultural Pfingstfest, bineînțeles cu promisiunea ca și la urmatoarea ediție  să fim invitați. Primiți cu multă atenție din partea organizatorilor, am avut plăcerea să vizităm turnul Bisericii Evanghelice, un monument de arhitectură, care se află în centrul orașului. De la înălțime am avut ocazia să admirăm întreg orașul și bineînțeles să imortalizăm momentul făcând câteva poze cu grupul. Ne simțeam ca și acasă mai ales pentru că, strămoșii noștri armeni, înainte să fondeze Gherla-Armenopolis, s-au așezat în 1672 la Bistrița. Festivalul a început cu  parada porturilor populare iar apoi dansurile noastre au fost apreciate de spectatori prin aplauzele lor.

3.Medias

Altă invitație neașteptată am primit-o de la Mediaș  Ethnic Festival, prima ediție,  un festival internațional, organizat de Direcția Municipală pentru cultură, sport, turism și tineret Mediaș. Timp de doua zile au avut loc spectacole folclorice și recitaluri de muzică populară prezentate de formații tradiționale invitate din Grecia, Italia, Olanda, Ungaria, Republica Moldova și Polonia.

4.look

O surpriză plăcută  a fost și faptul că am fost invitați la o televiziune transilvană  Look TV, să ne prezentăm dansurile, să discutăm despre portul armenesc, istoria comunității noastre și să prezentăm câteva rețete culinare armenești. A fost o experiență nouă, distractivă și foarte instructivă. Domnul Esztegar Ioan președintele UAR filiala Transilvania a vorbit despre istoria coloniei din Gherla-Armenopolis, Esztegar Erika despre portul tradițional armenescs iar Molnar Anamaria a prezentat și demonstrat cum se gătește renumita supă Angadjabur.

În luna iulie a urmat sărbătoarea cea mai importantă a coloniei noastre, a orașului Gherla-Armenopolis, Sfântul Grigore Luminătorul. De această dată grupul de dans „Hayakaghak” nu a participat la acțiuni. Din păcate programul cultural organizat pe parcursul a două zile în care sărbătorim și primim musafiri din țară și străinătate, a fost încărcat cu diferite expoziții, cu prezentarea în premieră a filmului armenesc despre orașul nostru, „Armenopolis-Suflet armenesc”, cu concertul de jazz susținut de cunoscutul Harry Tavitian și un concert de  orgă. În schimb membrii grupului au fost prezenți la toate activitățile pentru pregătirea acestor evenimente.

5.Pregatire SFGrigoreLuminatoru

6.PregatireSFGrigoreLuminatoru2

Dupa cum se știe, cu ocazia acestei sărbători, la noi totul este pregătit de comunitate, de la  cina de vineri seara când sosesc majoritatea musafirilor, la  parada portului de sâmbătă înainte de slujbă, la cântatul în corul Catedralei  iar apoi servitul musafirilor la masa festiva. Dar pregătirile încep cu două săptămâni înainte de sărbătorii. Pregătirea urechiușelor pentru supa Anghadjabur (cea mai așteptată mâncare la masa festivă) începe cu trei zile înainte  iar tinerii au ocazia, cu acest prilej să 7.PregatireSFGrigoreLuminatoru3 asculte întâmplări vechi povestite de cei mai în vârstă. Pentru această sărbătoare, la care participă aproximativ 400 de persoane,se fac cca 20 de mii de urechiușe numărate bucată cu bucată. Apoi urmează aranjarea  sălilor, pregătitul micilor cadouri pentru musafiri, adică acei  magneți de pus pe frigider care ilustrează Catedrala Armeano-catolică din Gherla. Urmează pregătirea expoziției de ceramică, piese realizate în propriul atelier de ceramică armenească și pictate  tot de noi. Totodată  am organizat și expoziția de fotografii, care conținea poze ale familiilor armenești din oraș, personalități din trecut clădiri. A fost o perioadă obositoare, dar pentru noi cel mai mult a contat că am fost împreună și că ne-am simțim bine.

8.SFGrigoreLuminatoru

Șirul invitațiilor a continuat în luna august când am fost invitați la a doua ediție a Festivalului Strada Armenească  de la București. Am avut ocazia să vedem câtă muncă se depune pentru organizarea  unui  astfel de festival, și ne-am bucurat că am putut contribui și noi la pregătirea produselor  pentru bazar, cu ceramica de Gherla, la organizare, dar și cu momentele de dans pe care le-am prezentat.

9.StradaArmeneasca

 

 

Festivalul de la Sighișoara, a fost o altă acțiune la care am participat. Orașul situat în județul Mureș, găzduiește an de an festivalul interetnic, în centrul  istoric, pentru 3 zile. De această dată am participat cu ansamblul de dansuri „Hayakaghak” ,cu corul armenesc „Armenopolis” si cu ceramica făcută de noi.

În septembrie ansamblul de dansuri a fost la Bacău la, o acțiune  cultural-educațională dedicată elevilor și celor interesați de cultura și istoria armeană. După reprezentație  gazdele noastre ospitaliere ne-au invitat la masa festivă unde am avut ocazia să gustăm din bunătățile culinare armenești  specifice locului și am petrecut o seara într-o companie plăcută .

10.Sighisoara

Toamna bogată în evoluții pe scenele țării, a continuat la Constanța unde am fost în luna octombrie, cu ocazia Hramului Bisericii Armenești din oraș, unde echipa noastră de dansuri a prezentat  un moment artistic. Totodată, timp de două zile am fost prezenți la acțiunile culturale ce s-au derulat la care au participat și reprezentanți ai comunității din toată țara.

La sfârșitul anului grupul de dans s-a reîntors acolo unde a debutat în 2012,  adică la Cluj, la Zilele Armenești  iar apoi la acțiunea culturală anuală dintre armeni și evrei. La această manifestare a participat ansamblul de dansuri și corul armenesc „Armenopolis” împreună cu corul evreiesc. La sfârșitul programului ne-am  răsfățat cu produse culinare evreiești.

11.Bacau

 

12.Constanta Anul 2014 a fost un an destul de greu, cu multă munca dar și distracție, aventuri, învățături și întâmplări,certuri și împăcări așa cum este normal într-o familie adevărată.  Familie care în timp s-a mărit. La început eram 9 persoane iar acum suntem 18, armeni, români și maghiari, persoane care au vrut să facă parte din această familie unită. Dar iată ce spun cîțiva din membri grupului:

Kulcsar David, 13 ani : „În 2014 am fost în foarte multe locuri, am văzut multe, am dansat, ne-am distrat, și am făcut multe poze, care ne vor aminti de locurile pe unde am fost. Chiar dacă am fost în același oraș de mai multe ori nu putem dezamăgi publicul care vrea să vadă ceva nou, ceva diferit. Ceea ce ne încurajează sunt aplauzele și zâmbetele spectatorilor care ne așteaptă mereu cu drag.”13.Constanta2

Riti Anamaria, 22 ani :  „Ca de fiecare dată, grupul de dans Hayakaghak  face performanță și este răsplătit de aplauzele publicului, atunci când  pășește pe scenă ceea ce ne dă o și mai mare motivație în a repeta și a învăța noi și noi dansuri. Invitațiile trimise grupului de dans au fost mereu binevenite. Cine altcineva să păstreze tradiția dansurilor, decât un grup de tineri voioși și pasionați de ceea ce fac?”

Deac Cristian, 18 ani: ” A fost o experiență de neuitat, ne-am distrat de minune în fiecare loc în care am fost. Fiecare loc a avut frumusețea și specificul lui. Speram ca și anul acesta să fie la fel.”

Fulop Mihaj, 17 ani: „După multa muncă și daruire și cu mult ajutor de la colegii mei am reusit să învăt toate dansurile. Pentru mine la Bacău a fost primul spectacol, care a fost chiar cel mai bun, datorita publicului minunat și căldurii cu care ne-au primit armenii de acolo.Dansul Hazor este preferatul meu deoarece este foarte dinamic si chiar distractiv. Acest grup de dans mi-a oferit ocazia să cunosc oameni noi, locuri noi, să-mi fac mulți prieteni pe care as vrea sa-i numesc asa tot restul vietii, și acest lucru aș vrea să țină mult timp de acum înainte.”

14.Cluj-intalnireArmeni-Evrei

Koncz Imola, 17 ani :  „Anul 2014 a fost un an plin de spectacole și festivaluri la care grupul nostru a avut prilejul de a fi invitat. Participarea a presupus seri lungi, petrecute în sala de repetiții, a căror atmosferă nu a fost lipsită de distracție și voie bună. Munca noastra a ajuns să fie recunoscută, chiar dacă mai avem multe de învătat și de perfecționat. Sper ca în acest an să continuăm să oferim spectacole de neuitat și să lucrăm cu același entuziasm ca și până acum!”

Ca încheiere dorim să mulțumim pentru suportul finaciar și moral oferit de Uniunea Armenilor din România, filialelor care ne-au invitat și ne-au primit cu căldură și atenție cum se face de altfel într-o „mare familie” și nu în ultimul rând filialei din Gherla și comunității noastre pentru acest an plin de muncă. Dar care ne-a oferit ocazia de a ne cunoaște mai bine,de a cunoaște obiceiurile și cultura noastră și pentru că am reușit sa promovăm această cultură . Am avut ocazia să vizităm toată țara, locuri pe unde nu am mai umblat, să ne distram, să ne simțim bine și să fim răsplătiți peste tot cu aplauze.

 Esztegar Erika

One Response to Ansamblul de dansuri „Hayakaghak” din Gherla și-a făcut bilanțul activităților din anul 2014

  1. gurau arsaluis January 30, 2015 at 7:50 pm

    Ave?i toata aprecierea si consideratia noastra, a tuturor armenilor din tar?. Sunteti un real model pentru toti. N-ar strica s? se procedeze la o actiune de arhivistica , prin care sa se rememoreze munca tuturor filialelor, ca s? avem un document pentru viitor; poate ca astfel cei care vin dupa noi vor avea un stimulent spre a continua ?i ei ceea ce am început noi.