Mihai Stepan Cazazian

ARMENIA / Anna Naghdalyan: Declarația din 9 noiembrie nu face referire la un acord cu privire la statutul Arțakh-ului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Declarația trilaterală din 9 noiembrie privind stabilirea încetării focului și desfășurarea forțelor de menținere a păcii ruse în Arțakh nu indică un acord cu privire la statutul Arțakh-ului, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Anna Naghdalyan răspunzând unor întrebări în cadrul unui interviu acordat agenției de știri Interfax.

Întrebare – Ministerul Azerilor de Externe a emis o declarație în care afirmă că vizita ministrului armean de externe în Arțakh încalcă angajamentele asumate în declarația din 9 noiembrie. Care sunt obligațiile?

Anna Naghdalyan – Aceste acuzații sunt nefondate. Declarația din 9 noiembrie nu prevede restricții asupra relațiilor dintre Armenia și Arțakh la diferite niveluri. Declarația trilaterală din 9 noiembrie care vizează stabilirea unei încetări a focului și desfășurarea forțelor de menținere a păcii ruse în Arțakh nu indică nici un acord cu privire la statutul Arțakh-ului. Și din acest punct de vedere, afirmațiile conform cărora s-au produs schimbări în statutul Arțakh-ului nu corespund realității. Statutul Arțakh-ului ar trebui să fie determinat în urma unui proces de pace, bazat pe principiile propuse de copreședinții grupului de la Minsk al OSCE, al dreptul popoarelor la autodeterminare.

Întrebare – Cum evaluează partea armeană punerea în practică a declarației trilaterale din 9 noiembrie de către Azerbaidjan?

Anna Naghdalyan – În urma declarației din 9 noiembrie, operațiunile militare la scară largă au fost oprite, forțele de menținere a păcii ruse au fost dislocate în Arțakh. În același timp, partea azeră a încălcat și continuă să încalce o serie de dispoziții cheie ale declarației trilaterale.
Astfel, potrivit primului punct al declarației trilaterale, părțile trebuie să înceteze focul până pe 10 noiembrie și să pună capăt ostilităților. Între timp, la mai bine de o lună după stabilirea încetării focului, partea azeră a desfășurat operațiuni militare către așezările Hin Tagher-Khtsaberd din regiunea Hadrut din Arțakh, provocând pierderi de vieți omenești și capturarea soldaților armeni acolo. Ministerul de Externe al RA a menționat această încălcare flagrantă a declarației în comunicatul său din 13 decembrie.
Până în prezent, partea azeră nu a respectat pe deplin articolul 8 din declarația tripartită, potrivit căreia  trebuie efectuat schimbul de prizonieri de război și al altor ostatici precum și al corpurilor celor decedați. Ca urmare, prizonierii de război armeni și ostaticii nu sunt eliberați. În plus, partea azeră urmărește să-i prezinte pe prizonierii de război armeni, ca teroriști la cel mai înalt nivel, încercând să împiedice punerea în aplicare completă a declarației trilaterale din 9 noiembrie.

Încetarea violării de către Azerbaidjan a declarației din 9 noiembrie este necesară pentru implementarea integrală a acordului trilateral.

  •  
  •