Mihai Stepan Cazazian

Aniversarea Zilei Republicii la Bucureşti

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Duminică 27 mai a avut loc la Centrul Cultural Armean din Bucureşti o evocare prilejuită de Ziua Republicii. La 28 mai 1918  Armenia  devenea independentă după memorabila bătălie de  la Sardarapat  împotriva armatei otomane. În fiecare an  armenii de pretutindeni aniversează acest moment  din istoria lor ca sărbătoarea a primei republici independente armene. La evocarea de duminică au vorbit Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, ambasador al Republicii Armenia în România, PC Episcop Datev Hagopian, senatorul Varujan Vosganian, preşedinte al UAR şi scriitorul Vartan Arachelian. Cu ocazia împlinirii a 90 de ani de relaţii diplomatice au fost proiectate imagini cu documente din arhiva ministerului de externe al României şi Armeniei precum şi imagini de la diferite întruniri ale oficialilor armeni şi români, după obţinerea independenţei de către  Armenia  în 1991: vizite oficiale ale preşedinţilor români şi armeni şi ale miniştrilor de externe.

Începînd cu ora 14, la Hanul  lui Manuc, cunoscut punct pe harta Bucureştiului cu rezonanţă armenească, a avut loc un cocktail şi spectacol prilejuit de acest eveniment la care au participat Ansamblul de dansuri armeneşti din Constanţa şi cîntăreaţa Sussana Petrosyan din Armenia. ( vezi foto pe facebook )

Relaţii diplomatice România-Armenia

După 1989

 

23.08.1990, Bucureşti. Telegramă trimisă domnului Levon Ter Petrosian.

Uniunea Armenilor din România trimite o telegramă domnului Levon Ter Petrosian, preşedinte al Consiliului Suprem al Armeniei.

Prin proclamaţia din 23 august 1990 Armenia  devine stat independent condus de un Consiliu Suprem al Republicii în frunte cu Levon Ter Petrosian. Cu acest prilej Uniunea Armenilor din România a transmis o telegramă prin care felicită noua  conducere dela Erevan.

29.09-08.10.1991, Erevan. Vizita în Armenia a preşedintelui U.A.R.

La invitaţia comitetului SPIURK, de strîngere a relaţiilor cu armenii din Diaspora, preşedintele U.A.R. Varujan Vosganian a efectuat prima sa vizită în Armenia. În cadrul vizitei preşedintele UAR s-a întîlnit cu Patriarhul Catolicos Vasken I (originar din România), cu preşedintele Consiliului Suprem al Armeniei, Levon Ter Petrosian, cu alţi reprezentanţi ai conducerii Armeniei precum şi oameni de cultură. Reprezentantul comunităţii a acordat interviuri televitiunii armene şi unor publicaţii locale.

27.10.1991.Bucureşti. Telegrame către Guvernul României şi preşedintele ales al Armeniei.

În urma alegerii la 16 octombrie1991 aprimului preşedinte al Armeniei, U.A.R. a trimis o telegramă primului ministru al României în care se face apel ca România să recunoască Republica Armenia ca stat independent. În a doua telegramă U.A.R. felicită pe primul preşedinte al Armeniei, domnul Levon Ter Petrosian şi îşi exprimă bucuria că în urma referendumului ce a avut loc populaţia Armeniei a hotărît despărţirea de URSS şi proclamarea independenţei la 21 septembrie 1991.

11.12.1991, Bucureşti. România recunoaşte independenţa Armeniei.

Prima ţară din spaţiul ex-sovietic care a recunoscut independenţa tinerei republici a fost România. La data de 17.12.1991 au fost stabilite oficial relaţii diplomatice.

16-18.12.1991,Bucureşti. Vizita ministrului de externe al Armeniei la Bucureşti.

Prima vizită pe care a întreprins-o ministrul de externe al Armeniei, Raffi Hovhannisian în afara spaţiului ex-sovietic a fost în România, la invitaţia omologului său român Adrian Năstase. În cadrul vizitei Raffi Hovannisian a avut întrevederi şi cu reprezentanţi ai conducerii U.A.R cu IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, cu membri ai comunităţii armene.

11.04.1994, Bucureşti. Primul Ambasador al Republicii Armenia soseşte la Bucureşti.

Excelenţa sa dl Gheorghi Ghazinian, adjunct al ministrului de externe dela Erevana fost numit Ambasador al acestei ţări în România. La sosirea pe aeroportul Otopeni diplomatul armean a fost întîmpinat de Varujan Vosganian, preşedinte UAR, Berci Margarian şi Jirair Ghiulbenghian, membri în Comitetul Director, Arhim.dr. Zareh Baronian şi Şaram Hazarian din partea Bisericii Armene.

24.04.1994, Bucureşti. Deschiderea oficială a Ambasadei Armeniei la Bucureşti.

În cadrul  unei manifestări restrînse la care au participat membri ai Conducerii UAR şi ai Bisericii Armene în str. Caloteşti nr. 1 s-a deschis oficial sediul Ambasadei Republicii Armenia. La manifestare a fost prezent şi ministrul de externe al Armeniei, dl Vahan Papazian aflat într-o vizită oficialăla Bucureşti. Aurmat o recepţie cu membri ai corpului diplomatic, reprezentanţi ai MAE şi ai comunităţii armenela Casade Cultură Dudian.

19-20.09.1994, Bucureşti. Prima vizită în România a Preşedintelui Armeniei.

La invitaţia omologului său roman dl. Ion Iliescu, preşedintele Armeniei, dl. Levon Ter Petrosian a efectuat o vizită de două zilela Bucureşti. Afost prima vizită a unui preşedinte armean, de la obţinerea independenţei, în România. În data de 20 septembrie preşedintele Levon Ter Petrosian s-a întîlnit cu membri ai comunităţii armene la centrul cultural şi spiritual din Bucureşti. A fost întîmpinat de deputatul Varujan Vosganian, IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian, Arhim.dr. Zareh Baronian reprezentanţi ai comunităţilor din Bucureşti, Constanţa, Iaşi, Suceava. Cu ocazia vizitei au fost semnatela Palatul Cotrocenio serie de documente bilaterale precum şi Tratatul privind relaţiile de colaborare între România şi Armenia.

03.07.1998, Erevan. Vizita preşedintelui  Emil Constantinescu în Armenia.

În cadrul unei vizite efectuate în zona Caucazului preşedintele României Emil Constantinescu a fostla Erevanfiind invitat de preşedintele Armeniei, Robert Kocearian. Din delegaţie a făcut parte şi deputatul U.A.R. Varujan Pambuccian.

22.01.1999, Bucureşti. Deschiderea noului sediu al Ambasadei Armeniei.

În prezenţa doamnei Karine Kazinian, însărcinat cu afaceri ad-interim al Republicii Armenia s-a deschis noul sediu al Ambasadei. La inaugurare au fost prezenţi reprezentanţi ai Arhiepiscopiei Bisericii Armene, ai U.A.R. personalităţi din comunitatea armeană.

08.02.1999, Bucureşti. Primul ambasador al României în Armenia a plecat spre Erevan.

Pavel Platona este primul ambasador al Româniela Erevan.Înainte de plecare excelenţa sa a făcut o vizităla Arhiepiscopiaarmeană unde s-a întreţinut cu IPS Arhiepiscop Dirayr Mardichian.

5-7.04.2000, Bucureşti. Vizita preşedintelui Armeniei în România.

La invitaţia preşedintelui României, Emil Constantinescu, omologul său armean Robert Kocearian a efectuat o vizităla Bucureşti.În afara întîlnirilor oficiale preşedintele Armeniei s-a întreţinut şi cu membri ai comunităţii şi Bisericii armene din România şi a vizitat centrul spiritual, Muzeul şi Biblioteca Eparhiei. În cadrul programului preşedintele Kocearian a asistat la un concert de jazz susţinut de Harry Tavitianla Sala Auditorium.

31.10-01.11.2001, Erevan. Vizita preşedintelui României la Erevan.

La invitaţia preşedintelui Armeniei Robert Kocearian, omologul său roman Ion Iliescu s-a aflat într-o vizită de statla Erevan. Dindelegaţia care l-a însoţit pe preşedintele roman au făcut parte şi reprezentanţi ai comunităţii armene: Jirair Ghiulbenghian, vicepreşedinte UAR, Vartan Arachelian şi Agop Kîrmîzian. Au avut loc întîlniri între oameni de afaceri armeni şi români şi s-au semnat o serie de acorduri în domeniul transportului şi comerţului. Preşedintele Ion Iliescu s-a întîlnit şi cu Patriarhul Catolicos Karekin II şi a depus o coroană de florila Monumentulgenocidului.

17.03.2002, Bucureşti. Prezentarea noului ambasador al Armeniei în România.

La Biblioteca Dudiana avut loc prezentarea noului ambasador al Republicii Armenia în România, Excelenţa sa domnul Yeghishe Sargsyan. Diplomat de carieră domnul Sargsyan a fost numit ambasadorla Bucureştiocupînd, anterior, diferite funcţii în Ministerul de Externe şi în ambasade ale Armeniei din Bangladesh şi Germania.

17-18.11.2003, Bucureşti. Vizita preşedintelui Armeniei Robert Kocearian la Bucureşti.

La invitaţia preşedintelui României, dl. Ion Iliescu, preşedintele Armeniei, Robert Kocearian a efectuat o vizită de stat în România. Cu prilejul acestei a doua vizite a preşedintelui armeanla Bucureştia fost organizat Forumul de afaceri româno-armean, deschiderea unei expoziţii cu produse armeneşti, o întîlnire la comunitatea armeană din Bucureşti şi o întîlnire cu Patriarhul Teoctist.

15.03.2004, Bucureşti. Înfiinţarea Camerei de Comerţ şi Industrie România-Armenia.

La Sala Rondăa Camerei de Comerţ a României a avut loc adunarea de constituire a Camerei de Comerţ şi Industrie România-Armenia. Au fost prezenţi ambasadorul Armeniei Yeghishe Sargsyan, Varujan Vosganian, George Cojocaru, preşedinte al CCIR, oameni de afaceri. Preşedinte executiv al CCI România-Armenia a fost aleasă av. Maria Magdalena Udrea.

04-05.10.2006, Erevan. Vizita preşedintelui Traian Băsescu în Armenia.

La invitaţia preşedintelui armean, Robert Kocearian, preşedintele României, Traian Băsescu a efectuat o vizită de stat în Armenia. În cadrul vizitei preşedintele României s-a întîlnit cu oficialităţi armene şi au fost abordate probleme legate de relaţiile bilaterale care trebuie să se dezvolte. Din delegaţia română a făcut parte şi senatorul Varujan Vosganian, preşedinte al UAR.

extras din http://ispmn.gov.ro/node/cronologia-minoritii-armene-1989—2009