Eduard Antonian

ANIVERSAREA UNUI EROU – LA MULȚI ANI, ȘAVARȘ KARAPETYAN !

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

648428
La 20 Septembrie 1953 se năștea la Kirovakan in RSS.Armeană cel care avea să devină un mare campion dar și un adevărat erou. Șavarș Karapetyan. Practicând înotul de performanță, Karapetyan a cucerit titluri remarcabile în întreaga sa carieră. Campion Mondial de 17 ori, Campion European de 13 ori, Campion al Uniunii Sovietice de 7 ori și Maestru Emerit al Sportului in URSS și apoi în Armenia.
Insă viața sa a luat o turnura neașteptată in 1976 când într-o zi antrenându-se pe un lac din Erevan a asistat la o scenă terifiantă. Un troleibuz cu 92 de pasageri s-a prabușit de pe pod direct în lac scufundându-se la cca. 10 metri adâncime. Șavarș Karapetyan a acționat imediat, contratimp și în ciuda condițiilor groaznice (vizibilitate aproape 0, panică etc.) s-a scufundat și a scos la suprafață 31 dintre victime. Din păcate doar 20 dintre cele 31 de victimele salvate de Karapetyan au supraviețuit. Actiunea nu a rămas făra efecte dramatice si pentru sportivul armean.

ZiSQMso

Datorita apei foarte reci, a rănilor căpătate (s-a zgâriat grav intre fiarele contorsionate și cioburi) precum si a efortului depus, Karapetyan a intrat in comă și a ramas inconștient timp de 45 de zile. S-a refăcut dar cariera sa sportivă a apus. Ca și când nu ar fi fost destul, 10 ani mai târziu se afla pe stradă în preajma unei clădiri care a luat foc. Incendiul a fost de proporții iar Shavarsh din nou a fost salvatorul. A reușit să scoata din incendiu, singur 12 persoane. A suferit din nou răni grave arsuri și a petrecut în spital o lunga perioadă de timp. Pentru faptele sale a primit nenumarate distincții și decorații. Inclusiv premiul UNESCO Fair Play. Din 1986 asteroidul descoperit de Chernykh îi poarta numele- 3027 Shavarsh.
Anul acesta, sportivul armean a purtat torța Olimpică a jocurilor de iarnă de la Soci de la Moscova la Krasnogorsk. “Am făcut-o pentru Armenia”, declara modest campionul. Astazi, Șavarș Karapetyan în vârsta de 61 de ani trăiește la Moscova dar și la Erevan și are propria sa afacere, o firma de încăltăminte ce-i poartă numele. Shavarsh Karapetyan – Second Breath.
EDUARD ANTONIAN