Mihai Stepan Cazazian

ANIVERSARE Biserica armenească Sfântul Simion 500 de ani

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

665px-Suceava_armenische_kirche

Biserica „Sf. Simion” din Suceava (xilografie de Rudolf Ruß, 1899)

Anul 2013 aduce cu sine o nouă celebrare pentru comunitatea armenească a Bucovinei: cinci veacuri de la construcția bisericii Turnu Roșu din Suceava.

Faimoasă pentru turnul care îi dă numele cu care este cunoscută în popor, biserica are hramul Sfântului Simion și este situată în vechiul cartier Armenesc, într-o zonă fascinantă, plină de istorie și mister.

Istoria unicei biserici cu tainiță din această parte a țării va fi evocată cu ocazia sărbătorii Sfintei Maria Mari, care va avea loc între 17 și 18 august la Suceava.

Programul manifestărilor culturale cuprinde o nouă prezentare de carte, dedicată bisericii Turnu Roșu, o expoziție de documente de arhivă, puse la dispoziție de către Arhivele Naționale ale României, filiala Suceava, în lumina parteneriatului cu Uniunea Armenilor, filiala Suceava, care vor avea loc în fosta Școală Armenească de pe strada Armenească, nr.7, slujba solemnă de Sfânta Maria și expoziția permanentă de fotografii, vernisată în anul 2012.

Calendarul manifestărilor sus-menționate este structurat astfel:

Sâmbătă, 17 august, la orele 10 va avea loc slujba de aniversare la biserica Sf. Simion.

La orele 17:30 va avea loc prezentarea Albumului omagial  “Turnu Roșu 500. Hagigadar 501. Un veac fast pentru spiritualitatea armenească a Bucovinei”,  respectiv a expoziției de documente de arhivă în Școala Armenească.

La orele 18:00 va avea loc slujba de seara la biserica Sf. Cruce.

Duminică, 18 august, la orele 10 va avea loc slujba religioasă dedicată celebrării Sfintei Maria Mari.

Vă invităm să participați, alături de armenii de pretutindeni, la acest eveniment cultural și să ne bucurăm împreună de Bucovina multiculturală!