Mihai Stepan Cazazian

Andrea Ghiţă: S-A CELEBRAT “LOGODNA” dintre ORAŞELE GHERLA şi IDJEVAN (Armenia)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

http://www.youtube.com

Duminică, 28 octombrie, a fost semnat acordul preliminar al protocolului de înfrăţire între oraşele Gherla şi Idjevan, în prezenţa unei consistente delegaţii din Armenia şi a Excelenţei sale Hamlet Gasparian, ambasadorul Armeniei la Bucureşti. În alocuţiunea rostită la acest moment festiv Marius Călin Sabo, primarul Gherlei, a arătat că ceremonia a fost găzduită, în mod simbolic, de Sala Căsătoriilor pentru că este ca o „logodnă” între cele două oraşe a căror „cununie” este programată peste un an , naşul acestei uniuni fiind Excelenţa Sa Hamlet Gasparian, ambasadorul Armeniei la Bucureşti, care a vizitat de mai multe ori Gherla, este originar din oraşul Idjevan şi a mijlocit aproprierea celor două oraşe.

Edilul fostului Armenopolis (Oraşul Armenesc) a mai spus că prin acest acord se face o dreptate istorică descendenţilor armenilor întemeietori ai oraşului, aşezaţi în Transilvania cu trei veacuri în urmă. Şi avea dreptate pentru că. după o tăcere de aproape un veac, într-o sală a Primăriei au răsunat cuvântări  în limba armeană.

Vardan Ghalumian, primarul oraşului Idjevan, şi-a descris oraşul ca pe o localitate urbană din zona muntoasă a Armeniei, cu peste 20.000 de locuitori, cu economia bazată pe industria forestieră şi de construcţii, dar şi viticultura şi turismul sunt la mare preţ.

Vădit impresionat de zestrea arhitecturală armenească a oraşului Gherla, Vardan Ghalumian şi-a exprimat admiraţia faţă de tenacitatea micii comunităţi armene de a-şi păstra tradiţiile şi a apreciat deschiderea populaţiei actuale a Gherlei – alcătuită în majoritate din români – de a respecta şi fructifica moştenirea Oraşului Armenesc.

Ambasadorul Hamlet Gasparian a subliniat rolul important jucat în cadrul viitoarei colaborări de comunitatea armenilor gherleni, de preşedintele ei, Ioan Esztegár, care constituie o punte de legătură solidă între România şi Armenia.

Deosebit de  impresionant a fost şi momentul oferirii darurilor simbolice. Dacă primarul Gherlei i-a dat omologului său din Idjevan un tablou cu imaginea Oraşului Armenesc, gest căruia Vardan Ghalumian i-a răspuns cu un tablou cioplit în lemn, repreezntând locuri emblematice din Armenia, ambasadorul Hamlet Gasparian i-a adus edilului Gherlei câteva cărţi româneşti despre istoria armenilor, printre care şi Cartea Şoaptelor de Varujan Vozganian. Mulţumind, primarul Marius Sabo a arătat că în biroul său există un raft pe care păstrează numai cărţi despre istoria şi cultura armenilor şi speră “să-şi ia revanşa” atunci când la Gherla se vor tipări din nou cărţi în armeneşte, ca în vremurile de  odinioară.

După cum au arătat cei doi edili, pentru început legăturile de prietenie se vor concentra asupra relaţiilor inter-umane, culturale, educative şi sportive..

Acordul de colaborare dintre Gherla şi Idjevan este parte dintr-o acţiune mai amplă, aflată în derulare, în cadrul căreia cinci oraşe din Armenia se înfrăţesc cu cinci oraşe din România: Focşani, Frumoasa, Dumbrăveni, Gherla şi Piteşti, unde de-a lungul timpului au trăit comunităţi armeneşti puternice, punându-şi amprenta asupra dezvoltării acestor localităţi.

http://www.baabel.ro

http://www.youtube.com