CRĂCIUNUL ARMENILOR CLUJENI
Pentru armenii ardeleni de confesiune armeano-catolică, sărbătorirea Naşterii Domnului în data de 6 ianuarie – aşa cum s-a sărbătorit din cele mai vechi timpuri în Armenia, primul stat creştin din lume – este un prinos adus strămoşilor de rit armean apostolic, o punte către fraţii armeni din Muntenia, Moldova şi Ţara Natală, dar şi un prilej de a se reuni, de a se bucura, de a cânta colinde, a spune versuri şi a împărţi daruri copiilor. În 5 ianuarie 2013 am fost în mijlocul comunităţii armenilor clujeni care sărbătorea Crăciunul Armenesc la sediul filialei UAR, însufleţit de forfota invitaţilor.
Erau de faţă mulţi copii, de toate vârstele, de la cei care abia fac primii paşi, până la şcolarii participanţi la concursul ad-hoc de conversaţie în limba armeană. Veniseră cu părinţii, bunicii, fraţii şi surorile mai mari.
Lângă bradul frumos împodobit fuseseră aşezate pachetele de cadouri care – după cum ne-a spus doamna Azaduhi Varduca Horenian, preşedinta UAR Cluj – au fost alese potrivit vârstei şi preocupările fiecărui “armenaş”.Serbarea de Crăciun a început în acordurile colindelor interpretate în mai multe limbi de un grup de colegi ai actorului Sorin Misireanţu, de la Naţionalul clujean, care a venit cu bucurie în mijlocul conaţionalilor săi.
Apoi spaţiul scenei improvizate a fost ocupat de grupul de dansuri al fetiţelor armene. Micuţele prinţese îmbrăcate în frumoasele costume de mătase, împodobite cu pasmanturi aurii, au dansat pe ritmuri orientale împreună cu Vera Riti, coordonatoarea tineretului armean, o adevărată zână îndrumătoare şi ocrotitoare.
Momentul culminant l-a constituit sosirea lui Moş Crăciun, a cărui identitate, din motive lesne de înţeles, nu o pot dezvălui.
Vă pot spune doar atât că s-a adresat copiilor în limba română şi maghiară, după caz, ştiind foarte multe lucruri despre fiecare şi reuşind să-i determine să-i răsplătească darurile cu cântece şi poezii în ambele limbi.
A fost o încântare să vezi copilaşii îmbujoraţi şi cu ochii strălucitori, unii încă în braţele părinţilor sau bunicilor, bucurându-se de brad, de cântece, de cadouri.
Reuşita serbării Crăciunului Armenesc s-a datorat şi organizării discrete şi eficiente a Anei Steib, secretar al UAR Cluj .
M-am simţit foarte bine la Crăciunul Armenesc unde am învăţat cum se spune în armeneşte Crăciun şi An Nou fericit! Şnor Havor Nor Dari ! Ierb surp Znut !
Ceea ce le urez, din toată inima, prietenilor mei armeni!
Andrea Ghiţă
?????! Bravo! ??????? 🙂