Andreea Barbu

André Manoukian: nu vreți să-mi lasați poporul în pace

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Domnului Erdogan,

Dragă domnule,

Bunicii mei, după ce au fost nevoiți să părăsească Amasya în grabă în aprilie 1915, nu au putut lua cu ei pianul familiei. Vă rog, dacă puteți să îl trimiteți la următoarea adresă: post restant  în Stepanakert, capitala Arțahk, leagăn istoric al Armeniei.

Se pare că domnul Aliev are mai multe dificultăți în a scăpa de o mână de armeni decât glorioșii săi înaintași, care, este adevărat, nu aveau în față decât femei, copii și bărbați neînarmați.

Ah, bunica mea îmi trimite un mesaj de dincolo … Ea îmi spune că 30 de mașini de cusut au fost lăsate în Smyrna în 1922 în timpul marelui incendiu – ce idee să ne stabilim acolo după ce am supraviețuit Marii Drumeții! Mi le livrați împreună cu pianul?

Veți observa că nu vă rog să îmi înapoiați casa, terenul, magazinul … Deoarece numai în Franța există 500.000 de copii expropriați care nu au fost despăgubiți, dacă ne-am aduna cu toții, ar exploda PIB-ul vostru. Nu, doar aceste articole să mi le înapoiați, ele au valoare sentimentală…

Deci, sper că în curând vom bea împreună o cafea bună turcească, grecească, armenească, orice, de ce nu o cafea Sourdj bună, tocmai pentru a sărbători împreună pacea regăsită între popoarele noastre …

Da, sunt o persoană naivă de stânga, așa cum se spune aici, care vrea binele tuturor, cred în pace, pentru mine naționalismul este ciumă, așa cum spunea François M, și îmi amintesc cu nostalgie de vremea când armenii erau copiii dragi ai Sultanului …

Îmi amintesc, de asemenea și de protocoalele armeano-turce pe care le-ați început, acel meci de fotbal prietenos dintre Turcia și Armenia din 2008 la care a participat predecesorul dvs., domnul Gül, îmi amintesc de condoleanțele dvs. transmise poporului din Armenia care au fost primite cu emoție și eliberare de către unii dintre noi.

Ce s-a întâmplat de la b …!!!?

De asemenea, îmi amintesc, ca muzician – cu siguranță, chiar și în perioade de conflict, raportez totul la muzică – de un anume Hamparțum Limondjian care fost ales de sultanul Mahmoud al II-lea, în 1815 pentru a inventat un sistem de notație muzicală pentru a salvat muzica Otomană care, altfel ar fi căzut în Uitare.

Așadar, din moment ce păreți că iubiți Africa, domnule Erdogan, vă reamintesc acest proverb din Mali: fără griot ( nota red. trubadur african), numele regilor ar fi uitate. Prin urmare, griot-ul este mai presus de regi.

Și în final, fără a considera asta à la lettre, profit de această ocazie pentru a îndrăzni să vă întreb: Spuneți, nu vreți să-mi lăsați poporul în pace o dată pentru totdeauna?

Vă mulțumesc anticipat, dragă domnule Erdogan.

André Antranick Manoukian

André Manoukian (armean: Անդրե Մանուկյան; născut la 9 aprilie 1957 la Lyon) este compozitor, aranjator, muzician de jazz și actor francez de origine armeană. Din 2002 a fost, de asemenea, unul dintre cei patru jurați în versiunea franceză a Pop Idol, Nouvelle Star.