Redactor

ANIVERSARE : Anaid Tavitian, de 35 de ani în slujba „Thaliei ex Ponto”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

anahid 1

 De exact 35 de ani, Anaid Tavitian se identifică cu teatrul de la malul mării, fiind martor şi cronicar al schimbărilor pe care muza Thalia din Pontul Euxin le-a parcurs în acest interval de timp. În 1978, Anaid Tavitian a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, Facultatea de teatru, cinematografie, televiziune, secţia Arta şi metodologia spectacolului, fiind repartizată la Constanţa, ca referent literar la „păpuşi”. De aceea, vorbeşte şi acum cu atâta emoţie de perioada petrecută la „păpuşi”. Începând din 3 octombrie 1978, dată la care s-a angajat la Teatrul Dramatic din Constanţa, unde funcţiona şi secţia Teatrului pentru copii, şi până în prezent, în calitate de consultant artistic, Anaid Tavitian a adunat o mulţime de amintiri. A întâlnit atât de mulţi oameni valoroşi, de la dramaturgi, regizori, scenografi şi actori până la slujitorii Thaliei din culise, încât, dacă amintirile sale ar fi aşternute pe hârtie, ar ocupa un întreg raft de bibliotecă. Ar putea scrie o istorie… sentimentală, care nu transpare din CV-urile clasice, o istorie cu butade, amintiri şi evocări de tot felul, savuroase şi pline de tâlc.

„Thalia Ex Ponto la cumpăna de milenii. O istorie sentimentală a Teatrului Dramatic constănţean“ şi „Leac pentru drac“, scrise în colaborare cu regretata Georgeta Mărtoiu, dar şi „Metamorfoza unui vis” sunt cărţile pe care Anaid Tavitian şi-a pus semnătura. Din 1980, Anaid Tavitian a fost unul dintre principalii organizatori ai festivalurilor „Săptămâna teatrelor de păpuşi” şi „Seri de teatru antic”.

Mirela STÎNGĂ

http://www.telegrafonline.ro

 

Întâlnirea de ieri, 3 octombrie, cu presa constănţeană a echipei de la Teatrul de Stat a debutat cu un moment aniversar, dedicat unuia dintre cei mai îndrăgiţi colaboratori ai jurnaliştilor constănţeni. Pe 3 octombrie se împlinesc fix 35 de ani de când consultantul artistic Anaid Tavitian se identifică, nu numai prin timbrul vocal, dar până la simbioză cu teatrul de la malul mării. În 1978, Anaid Tavitian finaliza cursurile Institutului de Artă Teatrală şi Cine-matografică „I.L. Caragiale“ din Bucureşti, Facultatea de Teatru, cinematografie, televiziune, secţia Arta şi metodologia spectacolului, fiind repartizată la Constanţa, ca referent literar la „păpuşi”.

„Teatrul a fost întotdeauna o a doua mea familie. Pe 3 octombrie, acum 35 de ani, am venit prima dată în teatru, într-o lume care-mi era deja familiară, pentru că veneam la teatru de la vârsta de 2 ani. Iubesc în egală măsură şi actorii, dar şi pe cei din spatele scenei, care sunt nevăzuţi şi fac atât cât pot ca această maşinărie să meargă cât mai perfect”, a fost declaraţia de suflet a lui Anaid Tavitian.

Simona ANGHEL

http://www.cugetliber.ro