Mihai Stepan Cazazian

AMOSNEWS.RO / Cartea săptămânii: Genocidul împotriva armenilor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 Genocidul armenilor a început în orașul Van, cel mai mare oraș armenesc din Turcia de acum mai bine de un secol, oraș aflat în estul Asiei Mici, învecinat cu Persia și Caucazul. S-a răspândit apoi fulgerător în întreg Imperiul Otoman. La început a fost pretextul că armenii ar fi dezertat la ruși și ar fi conspirat împotriva Imperiului Otoman. Chiar dacă vor fi dezertat câteva sute de armeni, autoritățile turcești au aplicat un tratament brutal de represalii întregii populații armenești, oriunde s-ar fi aflat, impunându-și cu o cruzime de nedescris viziunea despre un stat musulman pur. Au pierit într-un final 1,5 milioane de oameni.

Genocidul împotriva armenilor – numit pe scurt și armenocid – este astăzi considerat mama tuturor genocidelor, cea dintâi mare catastrofă a secolului al XX-lea. A fost legat de Primul Război Mondial, așa cum Holocaustul, genocidul împotriva evreilor, a fost legat de Al Doilea Război Mondial. A mai fost numit și ”Holocaustul dinaintea Holocaustului”. Majoritatea istoricilor spun că l-ar fi inspirat pe Hitler în  ideea eliminării evreilor.

Turcia, deși a recunoscut că mulți armeni creștini au fost uciși în confruntările cu forțele otomane, a negat că ar fi fost omorâți sute de mii de armeni în mod deliberat și că ar fi existat un genocid. Chiar și astăzi Turcia trece la represalii și amenință cu ruperea relațiilor cu statele care recunosc armenocidul. Dar până și Germania a făcut-o.

cinește mai mult aici

Stelian ȚURLEA