Mihai Stepan Cazazian

AMERICANII omagiază doi reprezentanți de marcă ai comunității armene

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

477px-Ignatius,_Paul_Robert - Copy

Am citit cu deosebit interes pe site-ul armenesc asbarez.com (SUA) că americanii au decis să onoreze doi membri ai comunității armene. Pentru cei care nu știu Asbarez este un ziar ce a apărut prima dată în 1908 si a fost orientat de la început pentru a servi nevoilor de informare ale comunitătii armeano-americane ce numără circa 500.000 de persoane.  Inițial a fost redactat în limba armeană si, ulterior, a aparut și în engleză. Stirea a fost publicata de domnul Harut Sassounian cunoscut scriitor și ziarist la “The California Courier”, cel care a fost timp de 10 ani delegatul american pentru drepturile omului la ONU (Geneva).

Dar să revenim la armenii apreciați de oficialitătile americane. Primul este Paul Robert Ignatius (Iknadosian) care a fost cel mai înalt demnitar de origine armeana în guvernul federal. El a servit timp de opt ani sub președintii John F. Kennedy și Lyndon B. Johnson ca secretar adjunct al Armatei, subsecretar al Armatei, secretar adjunct al Apărării, și în cele din urmă, în 1967, secretar al Marinei. Marina americană a decis sa-l omagieze botezând viitorul distrugător, purtător de rachete, cu numele acestuia Paul Ignatius. Este dupa știinta mea primul vas militar care va purta numele unui armean.

 

 

 Al doilea armean este poate mai cunoscutul. Courken George Deukmejian, Junior  a fost al 27-lea Procuror General al Californiei între anii 1979 și 1983 și apoi al 35-lea Guvernator al Californiei între 1983 și 1991. Are 85 de ani și trei urmași. George W Bush a dorit ca

450px-George_Deukmejian_Official_Portrait_crop - CopyGeorge Deukmejian să fie candidat la vicepreședinția S.U.A, dar armeanul nostru a refuzat sa fie inclus pe liste. Mare păcat, vă dați seama ce ar fi fost ca un armean sa ajungă vicepresedintele SUA. Americanii nu l-au uitat si au decis ca noua cladire a Tribunalului din Long Beach, California, să poarte numele de George Deukmejian. Ceremonia oficială a avut loc pe 21 noiembrie, iar complexul a costat  339 milioane dolari.

Este un bun exemplu și pentru România și primul lucru care ar trebui făcut ar fi reabilitarea clădirii în care a locuit Spiru Haret.

Gabriel-Antonie Lazarovici