Mihai Stepan Cazazian

Ambasadorul Republicii Armenia a trecut şi pe la Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

               

Din programul vizitei efectuate de Excelenţa Sa, domnul Sergey Minasyan în judeţul Cluj nu putea lipsi municipiul Gherla, vechiul Armenopolis, un puternic centru al culturii şi spiritualităţii armene din ţara noastră. Sâmbătă, 10 februarie 2018  domnia sa a sosit în oraşul de pe Someş însoţit de  preşedintele UAR Cluj, cunoscutul om de televiziune Sebesi Karen Attila, iar prima haltă a fost  Primăria, unde a fost primit de primarul municipiului Gherla, Ioan Neselean. Oaspetele armean a spus că Gherla este cel de al doile oraş pe care îl vizitează de când a preluat funcţia de ambasador în ţara noastră, iar edilul şef a subliniat: Catedrala Armenească din centru este simbolul oraşului şi este o mare onoare pentru dânsul şi pentru locuitorii urbei să-l aibă în mijlocul lor pe Excelenţa Sa. Amfitrionul a mai declarat că în curând se va reface stilul baroc al Pieţii Libertăţii, unde aleile vor fi pavate cu piatră cubică, aşa cum a fost pe  vremuri, semn al preocupărilor gospodăreşti  pe linia păstrării stilului arhitectonic specific armenesc.

După ce s-au schimbat cadouri şi păreri referitoare la extinderea relaţiilor de colaborare în diferite domenii (mai ales cultural), ambasadorul Sergey Minasyan a fost invitatul preotului paroh al Catedralei Armeneşti, Szakács Endre, cu care au fost discutate mai ales apecte privind lărgirea colaborării cu reprezentanţii Republicii Armenia şi respectarea reciprocă a tradiţiilor şi obiceiurilor comunităţilor armeneşti, scoţând în evidenţă rolul şi importanţa celei mai mari sărbători ale comunităţii locale, „Sfântul Grigore Luminătorul”, la care deja de pe acuma l-a invitat pe înaltul oaspete.

Totodată a fost însoţit la Catedrala Armenească, unde a făcut cunoştinţă cu valoarea artistică a celebrei lucrări a lui Rubens „Coborârea lui Isus de pe Cruce”, expusă în capela mică a bisericii.  Oficialul Armeniei a rămas cu impresii dintre cele mai bune, apreciind eforturile micii, dar ambiţioase comunităţi locale de a-şi păstra cu stricteţe obiceiurile acestei etnii. Vizitatorului i-au fost arătate unele documente şi cărţi din colecţia bogată a Arhivei din vecinătatea Parohiei  Armeneşti de pe strada Ştefan Cel Mare, unde funcţionează şi Asociaţia Muzeul Armean. 

La sfârşitul deplasării la Gherla înaltul oaspete şi-a exprimat încrederea în adâncirea colaborării cu oraşul înfrăţit  Idjevan din Reublica Armenia, semn al prieteniei dintre cele două localităţi. În viitor formaţii artistice din Armenia vor susţine programe la Gherla, idee susţinută şi de edilii gherleni.

La plecare din judeţul Cluj ambasadorul   a declarat că în acest an va vizita toate localităţile din ţara noastră unde trăiesc armeni şi va participa la tradiţionalele evenimente ale comunităţilor respective, cum este marea Sărbătoare „Sfântul Grigore Luminătorul” de la Gherla.

 

 Szekely Csaba