Redactor

Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Armenia în Romania, E.S. Sergey Minasyan a oferit un interviu revistei europene “ORER”, acesta fiind realizat de redactorul-șef al revistei, Hakob Asatryan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

“ORER” – După cum se știe, în ultimile luni nivelul epidemiei în Romania a fost moderat. În situația unei țari cu o populație 20 de milioane de locuitori, cazuri de persoane infectate au fost de aproximativ 20.000, iar decese – 1270. Ce restrictii au fost impuse și în ce moment? Care este situația actuală a luptei împotriva COVID-19, în ce măsură autoritățile din Romania reușesc în continuare să oprească răspândirea COVID-19?

Sergey Minasyan – Pentru a preveni și pentru a combate răspândirea infecției cu COVID-19, autoritățile române au început, din luna martie, să pună în aplicare recomandările Organizației Mondială a Sănătății si a Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Pentru a depista cazurile de infecție, măsurile întreprinse la nivel național i-au vizat atât cetățenii români, cât și pe străinii care au ajuns în România din afara țării. Inițial, autoritățile române publicau câte două buletine informative pe zi despre răspândirea infecției în țară, acestea puteau fi accesate pe site-urile instituțiilor competente (Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne).

Conform informațiilor oficiale, de exemplu, începând cu 3 martie, în România au fost înregistrate 4 cazuri de infecție cu noul tip de coronavirus. Apoi, la jumătatea lunii martie, în Romania au fost raportate mai mult de 100 de cazuri de infectie cu COVID-19, iar pe 16 martie, Presedintele Romaniei Klaus Iohannis a semnat decretul prin care în țară era instituită starea de urgență pentru a combate răspândirea în continuare a infecției. Însă, câteva zile mai târziu, pentru a încetini ritmul răspândrii virusului și a combate răspândirea bolii, autoritățile române au fost obligate să emită mai multe ordonanțe militare prin care măsurile existente erau înăsprite, până la interzicerea circulației oamenilor, cu excepția cazurilor de strictă necesitate. Măsurile luate de guvern au înregistrat o dinamică pozitivă în cea de a doua decadă a lunii aprilie, urmare a căreia, pe 14 mai, în România starea de urgență a fost înlocuită cu starea de alertă. În consecință, restricțiile de circulație în oraș / județ au fost scoase, dar purtarea măștilor în spații închise devine obligatorie. Desi, starea de alertă instituită în țară va continua până pe 15 iunie, transportul feroviar și terestru internațional de persoane a fost reluat din 1 iunie.

 “ORER” – În Armenia există o problemă în ceea ce privește disciplina populației. Cum a răspuns populația României la măsurile guvernului român?

Sergey Minasyan – După cum am menționat deja, pentru a asigura nivelul necesar de organizare și disciplină a populației românești, autoritățile au trebuit să impună măsuri stricte, sancțiuni severe și amenzi mari: de exemplu, nivelul amenzilor aplicate de poliția română persoanelor care au încălcat restricțiile, s-a ridicat, într-o singură săptămână, până aproape de 25 de milioane de euro.

“ORER” – Care este situația comunităților armene din țară? Există armeni printre cei infectați și care este starea lor de sănătate? Aveți o cooperare cu Uniunea Armenilor din Romania și cu Biserica Apostolică Armeană în această privință?

Sergey Minasyan – De la instituirea în țară a stării de urgență, Ambasada a continuat să fie în legătură permanentă cu Uniunea Armenilor din Romania, Eparhia Bisericii Apostolice Armene din România, dar și cu responsabilii din conducerea sucusalelor lor teritoriale, pentru o mai bună coordonare și soluționare a problemelor cu care se confruntă compatrioții noștri în aceste zile. Din fericire, printe victimele infecției cu coronavirus, aproape că nu se  numără niciun armean.

De asemenea, este lăudabil faptul că, în ciuda situației din România, mulți reprezentanți ai comunității armene din Romania și-au exprimat dorința de a-și susține patria istorică în zilele epidemiei, cum ar fi, spre exemplu, donația recentă a binefăcătorilor armeni din orașul Roman, către Primăria orașului Dilijan, înfrățit cu municipiul Roman, pentru a răspunde nevoilor imediate ale orașului Dilijan în lupta împotriva COVID-19.

ORER” – Ce fel de asistență a oferit Ambasada Republicii Armenia cetățenilor armeni din România? Mai sunt cetateni armeni doritori să plece în Armenia?

Sergey Minasyan – Ambasada Republicii Armenia este în contact permanent cu cetățenii armeni de pe întreg teritoriul țării. Începand pe 10 martie, la Ambasada a fost înființată „linia fierbinte”, prin intermediul căreia cetățenilor li s-au oferit informațiile solicitate în regim  24/7 și s-a efectuat înregistrarea cetățenilor, care doresc să plece în Armenia din Romania. Având în vedere că lipsesc zborurile directe între București și Erevan, Ambasada a sprijinit cetățenii care doreau să se întoarcă în Armenia, iar ca urmare a acestui fapt, câțiva cetățeni armeni au reușit deja să se întoarcă în Armenia.

Pe 15 mai, după înlocuirea stării de urgență cu starea de alertă, Ambasada, în deplinătatea spectrului său de atribuțiuni, și-a reluat activitatea obișnuită de funcționarea, inclusiv în ceea ce privește oferirea serviciilor consulare.

După cum am menționat deja, mai mult de zece cetățeni armeni aflați pe teritoriul României, și-au exprimat dorința de a reveni în Armenia, cu prima ocazie. Ambasada întreprinde măsuri pentru a asigura întoarcerea cetățenilor armeni din România în Armenia. Unul dintre ultimele exemple, în acest sens, fiind organizarea, cu sprijinul colegilor noștri de la Ambasada Republicii Armenia în Ucraina, pe 7 iunie, a întoarcerii din România în Ucraina, iar de acolo în Armenia, a încă unui cetățean armean.

„ORER” – În prezent în Europa se poartă discuții active cu privire la vacanța de vară.  De actualitate este, în special, chestiunea organizării turismului de vară în Republica Cehă și în țările vecine. Când va fi dechis litoralul românesc pentru turiștii străini? Există informații cu privire la deschiderea frontierelor externe? Există temeri cu privire la un al doilea val?

Sergey Minasyan – După cum știți, începand cu 15 mai, în Romania, starea de urgență a fost înlocuită cu starea de alertă, dar deocamdată în toate spațiile închise purtarea măștii este obligatorie, iar persoanele care se întorc din țări străine, trebuie să stea obligatoriu în autoizolare.

Potrivit declarațiilor oficialilor de rang înalt, dacă oamenii nu vor respecta regulile privind purtarea măștilor și menținerea distanței sociale, este posibil ca în țară să înceapă  un al doilea val al epidemiei.

Dată fiind realitatea, autoritățile române îi sfătuiesc pe cetățeni, ca în acest an, să-și petreacă  vacanța de vară în țară și să se abțină de la călătoriile în străinătate.

Starea de alertă va continua până pe 15 iunie, dar cu toate acestea, începand cu 1 iunie, Romania a relaxat, oarecum, restricțiile de carantină, deschizând stațiunile de pe litoral și alte obiective turistice.

România este o țară foarte interesantă și diversă, astfel că turiștii își pot organiza vacanța de vară în funcție de preferințele lor, vizitând orașe medievale, cetăți vechi, mănăstiri și biserici vechi, palate și castele magnifice. În centrul atenției turiștilor se află și frumusețea Carpaților – cel de al doilea cel mai lung lanţ muntos din Europa, care ocupă o treime din suprafața României.  Cu toate acestea, pentru majoritatea turiștilor, pe perioada verii, România este atrăgătoare prin stațiunile sale de pe litoralul Mării Negre.

Sper că până pe 15 iunie, Romania va depăși momentul dificil al epidemiei și restrictiile vor fi relaxate.