Mihai Stepan Cazazian

Ambasadorul Armeniei în Polonia, Edgar Ghazaryan, a participat la ceremonia de dezvelire a statuii regelui Casimir cel Mare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

La 19 noiembrie, ambasadorul Republicii Armenia în Polonia, Edgar Ghazaryan, a participat la ceremonia oficială de dezvelire a statuii regelui Casimir al III-lea, cel Mare al Poloniei, în localitatea Strachówka. Evenimentul a fost organizat de municipalitatea Strachówka și a avut loc sub auspiciile președintelui Senatului Republicii Polone, Stanislav Karcevsky, și Ambasadei Republicii Armenia în Polonia.

Reamintim că în anul 1367,  regele polonez Casimir cel Mare a acordat privilegii speciale  primei Eparhii armene din Polonia.

Printre participanții la ceremonia solemnă au fost vicepreședintele Seimului  Republicii Polone, Stanislav Tiska; Jan Zharin, membru al Senatului Republicii Polone; Primatul Eparhiei Varșovia-Praga Rumulad Kaminsky; Tadeus Deskievic, consilier al Președintelui Republicii Polone,; liderii comunității Volomin și ai localității Strachówka; Deputații Adunării Naționale a Republicii Arțakh Davit Melkumyan și Gagik Petrosyan; personalități ale comunității armene din Polonia; jurnaliști și alți invitați.

În timpul dezvelirii statuii, consilierul președintelui Republicii Polone, Tadeus Deskievic, a citit mesajul de felicitare al președintelui Poloniei, Anjey Duda, în care acesta își exprimă aprecierea față de comunitatea armeană din Polonia, evocând rolul armenilor în istoria Poloniei.

În discursul său, Ambasadorul Republicii Armene în Polonia, Edgar Ghazaryan, a declarat că ridicarea statuii regelui Casimir cel Mare, care a acordat privilegii comunității armene în Polonia acum 650 de ani, este un semn de recunoștință unică și excepțională față de armenii din Polonia. Ambasadorul și-a exprimat recunoștința față de autoritățile poloneze și polonezi pentru privilegiile exclusive acordate armenilor de-a lungul secolelor, pentru care armenii au răspuns prin devotamentul și  patriotismul lor față de Polonia.

Ceremonia de dezvelire a statuii a fost urmată de un discurs al președintelui comunității Volomin, Casimierzh Rakovsky. Liderul Diocezei Varșovia-Praga, episcopul Rumuald Kaminsky, a sfințit monumentul.

Evenimentul a cuprins, de asemenea, un spectacol al Ansamblului de cântece și dansuri armenești Musa Ler și ansamblul de cântece și dansuri SGGW din Polonia.

Precizare: statuia regelui Casimir cel Mare al Poloniei a fost ridicată la inițiativa  lui Ashot Arakelyan personalitate a comunității polono-armeană. Statuia a fost sculptată în Armenia și poartă crucea care unește pe armenii și polonezii creștini.

după http://hayernaysor.am