Redactor

Ambasadorul Armeniei a inaugurat…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Hacikar-ul de pe locul pe care a fost Biserica armenească

Primarul Bacăului a primit, astăzi, o delegație oficială a Ambasadei Republicii Armenia în România, condusă de Excelența sa, ambasadorul Sergey Minasyan, însoțit de reprezentanții Arhiepiscopiei Armene din România.

Prilejul l-a constituit inaugurarea Monumentului comemorativ Hacikar, o cruce de piatră, amplasată simbolic pe locul unde au funcționat biserica și cimitirul armenesc, pe strada Șoimului, în orașul nostru.

Municipiul Bacău este înfrățit cu orașul Hrazdan din Armenia din 2017 (viceprimarul localității, Varujan Safaryan a fost alături de noi astăzi prin conexiune online) și tocmai această relație de respect și valorile comune au condus la acest eveniment, la fel ca și respectul pentru trecut.

„Am stabilit ca în preajma zilei de 12 octombrie, Ziua culturii armene, să avem o serie de evenimente în Bacău și să primim vizita omologilor din Hrazdan. Cred că întărirea relațiilor cu alte popoare, culturi, nu poate fi decât benefică pentru comunitatea noastră.
Mulțumesc Uniunii Armenilor din Bacău, reprezentată de domnul Vasile Agop, pentru buna colaborare!”, a declarat primarul Lucian – Daniel Stanciu – Viziteu.

desteptarea.ro

Mesajul domnului Varujan Vosganian, președinte al UAR,

la inaugurarea Khacikarului de la Bacău

Dragi conaționali și prieteni ai poporului armean,

Cu regretul de a nu putea fi împreună pentru a celebra acest emoționant eveniment, vă rog să-mi permiteți să spun câteva cuvinte despre importanța momentului de astăzi.

Crucile de piatră, khacikar, constituie pentru armeni un simbol creștin și, în același timp, un simbol național. Acest lucru e firesc pentru o națiune, cea armeană,  a cărui existență este indisolubil legată de credința creștină pe care a apărat-o cu sacrificii uneori de neimaginat.

Khacikarurile au apărut la sfârșitul primului mileniu creștin, având o tradiție de peste un mileniu,  comparabilă cu cea a comunității armene din România. Prin motivele florale, solare și creștine ele simbolizau omagiul adus celor morți, credința creștină a celor vii și, atât pentru unii cât și pentru ceilalți, speranța în mântuirea sufletului. Odată cu trecerea poporului nostru prin calvarul genocidului, khacikarurile au adăugat simbolisticii lor comemorarea sfinților martiri și renașterea poporului armean.

Astăzi există astfel de cruci de piatră peste tot în lume. Ele marchează tot atâtea noi patrii pentru armeni risipiți în cele patru colțuri ale lumii, dar regăsindu-se unii cu alții și unii prin alții în comunități care își apără identitatea armenească. Ele semnifică, în același timp, și recunoștința pentru națiunile și teritoriile care ne-au primit în momentele noastre de restriște.

Despre armeni de aici,  Nicolae Iorga spunea că sunt prinți fondatori ai Moldovei.

Acest khacikar așezat, prin grija lui Vasile Agop și a comunității armene din Bacău, pe locul sfințit al Bisericii armene demolate în perioada comunistă, este dovada continuității armenilor în acest oraș, recunoștința lor pentru omenia cu care au fost primiți, dar și dragostea și legătura lor sufletească cu patria-mamă, exprimată prin faptul că khacikarul este donat de autoritățile locale din Hrazdan, Republica Armenia.

Prin așezarea în acest loc sfințit a acestui khacikar, municipiul Bacău dobândește încă o legitimare spirituală și culturală, pe lângă celelalte pe care le merită, căci khacikarurile, pretudinteni unde sunt, aparțin patrimoniului cultural universal, așa cum  sunt ele considerate de UNESCO.

Deși multe khacikaruri au fost distruse de vicisitutidinile istoriei, de dușmanii armenilor și creștinătății, se socotește că există cca 40 000 de khacikaruri în întreaga lume. Să adăugăm acestei constelații sacre prin care armenii aduc omenirii lumină, stela creștină a khacikarului de la Bacău.