Eduard Antonian

Am învățat singur să citesc literele armenești… Istoricul Alexandr Osipian, despre armeni la București

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

osipian

 

            Miercuri, 15 mai la sediul Colegiului Noua Europă s-a desfășurat o conferință deosebit de interesantă mai ales pentru istorici, “Trans-Cultural Trade in the Black Sea Region, 1250-1700: Integration of the Armenian Trading Diaspora in Moldavian Principality”. Conferința a fost susținută de către istoricul Alexandr Osipian, Associate Professor, Department of History and Cultural Studies, Kramatorsk Institute of Economics and Humanities din Ucraina.

            Am reușit să-i răpim câteva minute Profesorului Osipian și să aflăm mai multe despre originile, dar și despre preocupările sale…

A.O. – “Din nefericire nu am fost niciodată în Armenia și nu am avut oportunitatea să studiez aprofundat limba armeană. Am învățat singur să citesc literele armenești, în Ucraina se vorbește o limbă armeană puțin diferită, ca un dialect ce include și cuvinte ucrainene, poloneze și chiar persane. M-am născut în Bucovina, în regiunea Cernăuți, la 30 km de granița cu România. Familia mea și-a schimbat de mai multe ori domiciliul în timpul Uniunii Sovietice. M-am reîntors acasă ca să studiez istoria la Cernăuți. După absolvire mi-am găsit un post ca profesor în partea estică a Ucrainei.

E.A. – Ați menținut legăturile cu membrii comunității armene, acolo unde trăiți?

A.O. – Am avut legături, dar nu cotidiene, deoarece principalele centre armenești sunt departe de mine la Kiev, Dnepropetrovsk, Lvov etc. De altfel ei au și o revistă despre istoria și cultura armeană în limbile rusă și ucraineană sponsorizată de către Uniunea Armenilor din Ucraina.

E.A. – Originile Dumneavoastră armenești au fost un factor determinant în studiile ce le-ați aprofundat?

A.O. – Cu mult timp în urmă am descoperit biserica armenească și locul unde se afla strada Armenească din Cernăuți. Acela a fost momentul în care am hotărât să mă dedic studiilor armenești despre relațiile comerciale și rutele bătătorite de negustorii armeni din această parte a Europei. Sunt foarte bucuros că am avut oportunitatea să prezint astăzi, aici, la Colegiul Noua Europă această conferință despre drumurile comeriale ale armenilor prin Moldova și nu numai. Subiectul a fost foarte puțin studiat doar de către câțiva istorici în limba română și asta cu mulți ani în urmă. Un mare avantaj pentru mine au fost cronicile moldovenești care sunt scrise cu caractere slavone, ceea ce nu mi-a ridicat nicio problemă.

E.A. – Un scriitor armean afirma la un moment dat că după toate evenimentele din istoria noastră a rămâne armean e ceva imposibil. Ce înseamnă pentru Dvs. a fi armean?

A.O. – Un negustor apusean de la sfârșitul secolului XVIII, care locuia în Constantinopole și care i-a observat pe locuitorii de acolo spunea referindu-se la armeni că au câteva calități care îi deosebesc de ceilalți negustori de alte etnii. Anume sunt cei mai harnici și onești. Așa aș vrea și eu să fiu considerat și doresc să fac și voi face mult mai mult, în domeniul meu pentru a confirma aceste calități.”

Din păcate, timpul limitat de care dispunea Domnia sa nu ne-a permis un dialog mai detaliat.

I-am mulțumit profesorului Osipian invitându-l totodată să ne viziteze la redacție cu proxima ocazie.

 

EDUARD ANTONIAN