Mihai Stepan Cazazian

ALPINISM / Al șaptelea armean pe Everest

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Pe 23 mai 2019, Arno Ter-Saakov, membru de frunte al comunității armene din Letonia a poposit pe cel mai înalt vârf montan al planetei, Everest, la 8848 m altitudine. Arno Ter-Saakov  este cunoscut  în Letonia si in afara granitelor ca presedintele agentiei de turism Alida Turs.

Un grup de 12 alpiniști format din binecunoscutul alpinist  rus Alexandr  Abramov, conducatorul grupului, Irina Zisman, Dima Ghinkulov, Arno Ter-Saakov, Andrey Polyakov, Ivan Pominov, Bartolomeu Paczoski,  și cinci șerpași a pornit in ascensiune din tabara de baza, la data de 17 mai. Pe Everest  in acest sezon a fost aglomeratie mare si de aceea efectiv s-a stat la coadă ca sa ajungi pe varf și să faci o fotografie. Arno Ter-Saakov a pus piciorul pe Everest pe 23 mai la ora 10:30 (ora locală). Seful expeditiei Alexandr  Abramov a urcat pentru a zecea oara pe Everest.

Arno Ter-Saakov a ajuns în septembrie 2011 pe Ararat (5137 m) si în februarie 2018 pe Aconcagua (6962 m).

Prezentăm mai jos filmulețul realizat cu prilejul ascensiunii lui Ter-Saakov pe Ararat.

Să amintim si pe primii șase alpiniști de origine armeană  care au ajuns pe cel mai înalt punct al lumii. Aceștia sunt Yervand Ilinsky (Kazahstan) – 10 mai 1990, Lev Sarkisov (Georgia) – 12 mai 1999, Igor Khalatyan (Armenia – SUA) – 16 mai 2002, Karo Hovasapyan (Armenia – 30 mai 2005), Irena Kharazova (Rusia) – 20 mai 2016, Ara Khachaduryan (Franța) – 22 mai 2016.

Cu prilejul documentarii am aflat că și la Riga apare ziarul Ararat al cărui redactor sef este domnul Alexander Geronyan.

Gabriel Antonie Lazarovici

Surse: https://7summitsclub.comwww.smileuniverse.onlinehttp://yerkramas.orghttp://hayernaysor.am; http://gornyashka.ru.

One Response to ALPINISM / Al șaptelea armean pe Everest

  1. Pingback: Al saptelea armean pe Everest