Redactor

RESTITUIRI | Alexei Ekimyan, compozitorul general de poliție

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Zilele trecute am avut prilejul să ascult niște cântece superbe compuse de un armean pe numele său Alexei Ekimyan (Alexey Hekimyan). Biografia sa este extrem de interesantă și puțin cunoscută armenilor din diaspora.

Armeanul nostru  s-a născut pe 10 mai 1927 la Baku (în paranteză să remarcăm câți armeni s-au născut sau au trăit pe teritoriul actual al Azerbaidjanului) când mama sa avea doar 16 ani. Și-a păstrat numele de Ekimyan, al mamei, întrucât tatăl, Gurgen Aleksanyan, originar din Karabagh, și-a părăsit familia, când Alexei avea trei ani. Mama și fiul s-au mutat în Armenia pentru a locui cu fratele ei, care era militar. De mic copil Alexei a arătat o înclinație pentru muzică. În 1933 pe lângă o școală obișnuită a început să studieze vioara la una din școlile de muzică din Erevan. A început al Doilea Război Mondial și Alexei nu a mai putut să-și continue studiile. În 1941 când avea 14 ani a început să lucreze la calea ferată pentru a reuși să se hrănească. A fost electrician și apoi mecanic la Departamentul Erevan al Căii Ferate Transcaucaziene .

Participă la restaurarea Harkovului. Aici a absolvit la seral o școală de educație generală la locul de muncă. S-a îmbolnăvit grav de pneumonie, dar a avut noroc și s-a vindecat. S-a împrietenit cu soldați participanți la război care l-au sfătuit să lucreze în poliție. În 1946 s-a întors la Erevan și s-a angajat în poliție iar în 1947 a fost trimis să studieze la liceul de miliție din Vladimir. În 1954, a promovat un concurs și a intrat la Școala Superioară a Ministerului Afacerilor Interne a URSS la Moscova.

În timpul studiilor a început să participe la spectacole de amatori ale școlii Ministerului Afacerilor Interne, unde și-a cunoscut viitoarea soție, Valentina Mikhailovna Karpova.

 În 1957 are loc Festivalul Internațional al Tineretului de la Moscova, pentru care compune prima sa lucrare – „Festival Waltz”, care a primit locul 1 și un Certificat de Onoare la concursul de artă amatori a festivalului din partea Ministerului Afacerilor Interne al URSS. Președintele juriului, compozitorul Vano Muradeli a spus atunci: „Nu știu, tovarășe locotenent principal, dacă vei ajunge la gradul de general, dar cred că te vei dovedi un bun compozitor”.

Când s-au căsătorit, Valentina Mikhailovna avea deja doi copii din prima ei căsătorie iar din relația cu Alexei Ekimyan, s-au născut încă doi băieți,  Rafael Ekimyan, azi colonel de poliție și  Mihail Ekimyan, compozitor.
Ascensiunea sa militară a fost fulminantă. A ajuns în 1963 șeful Departamentului de Investigații Criminale din Regiunea Moscova, iar în 1970 este avansat , înainte de termen, la gradul de general-maior de poliție.

A scris peste 300 de cântece în stil popular urban.  Cele mai cunoscute sunt melodiile „Barza Bari”, „Macara, noroc”, „Cântă pentru mine”, „Cerbul Karabagh”, „Armenia mea”, „Karabagh”. La începutul anilor 1970, după ce a creat aproximativ 80 de cântece pe versurile poeților armeni  a devenit un erou național în Armenia.

În 1973, la propunerea lui Aram Haceaturian și Oscar Feltsman , A. Ekimian a fost admis în Uniunea Compozitorilor din URSS. Cântecele lui Ekimyan au fost interpretate de Anna German, Lyudmila Zykina, Iosif Kobzon , Vakhtang Kikabidze , Muslim Magomayev , Lev Leshchenko , Nikolai Gnatyuk , Georgy Minasyan, Lusine Zakaryan , Sofia Rotaru , Nani Bregvadze , ansamblurile ” Arnika ” ,”Glamem ” și alți interpreți populari.

Deși a trăit două destine, de general de poliție și de compozitor, A. Ekimyan a rămas o persoană modestă.  Cel mai probabil, Ekimyan este singurul compozitor din lume care a deținut simultan și cel mai înalt grad într-o instituție de aplicare a legii. 

Dar Alexei Ekimyan a suferit trei atacuri de cord. Starea sănătății i-a fost afectată și a murit brusc pe 24 aprilie 1982, în spitalul Ministerului Afacerilor Interne, înainte de a împlini vârsta de 55 de ani.  La insistențele guvernului armean, a fost înmormântat la Erevan  în Panteonul cimitirului Tokhmakh.

În aprilie 2012 a fost dezvelit bustul lui Aleksei Ekimyan, în Piața Tsakhkunyats din Țaghkadzor .Autorii monumentului au fost sculptorii Yuri și Davit Minasyan iar Școala de muzică nr. 13 din Erevan a fost denumită „Alexei Ekimyan”.

Prin amabilitatea doamnei Galina Sopotean putem să ascultăm două CD-uri, Karabagh-ul meu și Armenia mea.

 Gabriel Antonie Lazarovici