ALEXANDER MANTASEV UN MARE FILANTROP ARMEAN
În aceeași perioadă în care John A. Rockfeller (1839-1937) începea să pună pe picioare industria de exploatare, rafinare și comercializare a petrolului, un alt mare magnat al aurului negru apărea în Rusia. Acest magnat era Alexander Mantasev, armean din Caucaz.
Alexander Mantasev, Mantasian pe numele său adevărat, s-a născut în Tiflis (Tbilisi) în anul 1842, dar și-a petrecut mare parte din copilărie în Tabriz (Iran) unde tatăl său avea afaceri importante în importul de textile.
În 1869, la îndemnul tatălui său, s-a mutat la Manchester, care era pe atunci un mare centru al industriei textile (în special în prelucrarea bumbacului, iar țesăturile de bumbac produse acolo erau vândute în lumea întreagă).
În 1872, Mantasev se întoarce în Tiflis și împreună cu tatăl său se implică în afaceri cu textile și apoi în afaceri bancare.
În această perioadă el cumpără majoritatea acțiunilor celei mai mari bănci din Tiflis, este implicat în tot felul de afaceri, devine membru al Dumei (parlamentul) din Tiflis și devine chiar Președintele Dumei. Tot în această periodă devine interesat de prelucrarea petrolului din Caucaz.
Aurul negru promitea antrepenorilor, care aveau curajul și care dispuneau de capital, câștiguri mari. Mantasev avea și curajul și capitalul necesar ca să se aventureze în acest domeniu și a avut succes.
Mantasev împreună cu un alt armean, Michael Aramiantz, au cumpărat puțuri de petrol în Baku neprofitabile si le-au transformat în exploatări profitabile.
În 1894, Mantasev a stabilit legături comerciale cu alte firme care activau în Rusia pentru a contracara marile societăți străine (vezi Nobels, Rothschilds și Standard Oil) ce duceau o politică agresivă de acaparare a resurselor și pieței rusești.
Este interesant de menționat că în 1896, în timpul unei călătorii pe care a efectuat-o la Cairo, Mantasev l-a cunoscut pe un alt mare om de afaceri armean, pe Calouste Gulbenkian, pe care l-a introdus în cercurile oamenilor de afaceri din Cairo.
În această perioadă Manrasev era proprietarul unei fabrici de petrol lampant în Baku, a unei fabrici de lubrificanți, a unei fabrici ce producea recipienți pentru depozitarea și transportul produselor petroliere (în Batumi), a unei stații de pompare a petrolului în Odesa și detinea sute de vagoane cisterne pentru transportarea produselor petroliere în Sud-Vestul Rusiei. În Anglia, Mantasev a cumpărat două vapoare/tancuri pe care le-a folosit pentru transportarea produselor petroliere în India, China, Japonia și în bazinul mediteranean.
În 1899, Mantasev a creat firma “A.I. Mantasev &Co.”, firma ce a reușit rapid să deschidă reprezentanțe și depozite în Europa și în Asia. În același timp el cumpără acțiuni în alte companii petroliere care îi erau rivale (Nobel Brothers, Caspian Sea Society a fraților Rothschild) devenind unul dintre cei mai mari petroliști din lume.
Se spune că în timpul unei călătorii ce o facea de la Viena la Paris, Mantasev se afla în compartiment cu un pasager care nu răspundea la încercările sale de a comunica cu el. După un timp, străinul a început sa-i pună câteva întrebări referitoare la petrol și a menționat că singura persoană de care auzise în acest domeniu era Alexander Mantasev. Mantasev zâmbi și se prezentă. La coborârea din tren, cei doi și-au dat mâna și s-au despărțit. După câteva zile, Mantasev a fost invitat la o petrecere de catre Baronul Rothschild.
În 1907, Mantasev pune în funcțiune conducta de petrol Baku-Batumi, cea mai lungă conductă de petrol construită până atunci (835km).
În primii ani ai secolului XX, compania lui Mantasev ajunsese cea mai mare companie industrială din Rusia.
Nu se poate uita faptul ca Mantasev și-a iubit neamul din care provenea și că el a înființat “Societatea de Caritate Armeană din Caucaz”, ca el a donat banii necesari pentru construirea Seminarului Nersesian și a reședinței Catolicosului de la Ecimiadzin, palat ce a fost terminat în 1914, sediu care este și astăzi folosit ca resedință Catolicosală.
Mai trebuie amintit faptul că a pus la dispoziția tinerilor armeni talentați 200 de burse pentru a studia în universități vestite din Rusia și Europa (printre aceștia a fost și marele compozitor Komitas).
Cea mai faimoasă donație a sa a fost de1.540.000 de franci (o sumă enorma în acele vremuri) pentru construirea Bisericii Armene din centrul Parisului.
Mantasev a făcut donații și în Georgia, țara în care s-a născut. În Tiflis a construit Teatrul Pitroevski (astăzi Teatrul Rustaveli).
Mantasev a murit în aprilie 1911 în Sankt Petersburg iar trupul lui a fost adus în Tiflis și a fost înmormântat în Panteonul Armean din oraș. În 1933, din ordinul lui Beria, cimitirul armenesc din oraș a fost distrus, dar amintirea acestui mare fiu al poporului armean, mare filantrop nu a putut fi ștearsă și, ca dovadă, multe dintre clădirile ridicate de el în Tiflis și Erevan mai stau în picioare. În prezent, în Armenia independentă, un monument dedicat marelui Mantasev a fost ridicat în centrul Erevanului și o stradă importantă din oraș îi poartă numele.
Lanis Anton Șahazizian
Toronto