Cristina Popa

Alegeri prezidenţiale în Republica Arţakh (NKR). Bako Sahakyan este reales

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

 

Deşi mulţi de obicei se spală pe mâini asemeni lui Pilat din Pont, spunând “palitika e, gorţ ciunem”, adică “e politică, eu nu mă amestec”, pe 19 iulie, într-o zi de joi, o suprinzător de mare parte a cetăţenilor Republicii Arţakh s-au prezentat la vot pentru a alege un nou preşedinte. Procentul de participare la vot, conform Comisiei electorale Centrale a fost de mai mult de 73 la sută.

Campania electorală de o lună ce a precedat ziua Z a fost …încinsă, într-un stil binecunoscut. De la “totul se aude şi se ştie, spune-i lu’ bărbatu-to să stea cuminte”, până la „lipsa de noroc” a unora dintre candidaţi în ceea ce priveşte mitingurile cu alegătorii – curentul electric se întrerupe exact la mijlocul întâlnirii şi până la  împroşcarea reciprocă cu noroi dintre candidaţi şi, mai ales, susţinătorii lor.

Candidaţi pentru funcţia de cârmaci al navei Ţării au fost: Bako Sahakyan, preşedintele în funcţie, Vitali Balasanyan, deputat şi fost general de armată deţinând  titlul de “Erou al Arţahului”, Arkadi Soghomonyan, profesor universitar de fizică şi Valeri Khachatryan. Cel din urmă a renunţat la bătălie înainte ca aceasta să fi început, cu câteva zile înainte de alegeri.

 Conform aceleiaşi Comisii Electorale Centrale (CEC), Bako Sahakyan ( vezi foto) a învins din primul tur cu 66.7% din voturi pentru un al doiela mandat prezidenţial. Prima oară a fost ales în 2007, cu peste 80%din voturi. Principalul oponent al lui Sahakyan a fost Vitali Balasanyan, care a fost ales de un procent de 32.5% dintre alegători, învingând în regiunile Mardakert, Askeran şi Martuni.

Majoritatea observatorilor internaţionali prezenţi în secţiile de votarea de pe întreg teritoriul Republicii au căzut de acord că alegerile au decurs în mod democratic, într-un mediu prielnic competiţiei, fără încălcări însemnate ale legii. Că, după impresia mea,  (cel puţin în secţia de votare unde am fost eu) totul a fost frumos aranjat până când erau ei prezenţi, dar exact după ce au plecat, totul a “”revenit la normal”, cu alegători atât de dornici de a-şi exercita dreptul la vot, încât paznicul e nevoit să îi împingă înapoi, este altceva…

Bako Sahakyan, preşedintele reales, a fost felicitat deja de numeroase instituţii şi oameni politici  – şi nu numai -, cum ar fi Arhiepiscopul Arţakh-ului Pargev Martirosyan, diferite ministere şi organizaţii din Armenia, precum şi preşedintele Armeniei, Serj Sargsyan. Celor care l-au felicitat pe Sahakyan s-a alăturat inclusiv al 3-lea candidat  din alegeri, Arkadi Soghomonyan, care adunase doar 0.8%, dar nu şi Vitali Balasanyan, care a menţionat că e pregătit să felicite candidatul învingător în alegeri corecte, dar rezultatele  trebuie restrânse acceptând anumite rezerve.

În secţia de votare situată în incinta şcolii de muzică “Daniel Ghazaryan” din Şuşi rezultatele au fost precum urmează: 43,68% dintre cetăţenii cu drept de vot au votat pentru “continuarea a ceea ce am început” (Bako Sahakyan), 20.34% pentru “un preşedinte erou pentru un popor de eroi” (Vitali Balasanyan). Doar 5 persoane au votat pentru Arkadi Soghomonyan, adică mai puţin de jumătate de procent.

 

Cristina Popa Rakedjian

Şuşi,Republica Arţakh