Elena Chobanyan

Alegerea Consiliului municipal din Erevan falsificat iarăși ? Politologii împotriva observatorilor internaţionali

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

images (1)

 

 

Alegerea Primarului din Erevan a fost precedată de alegerea Consiliului municipal pe 5 mai. Aşa şi trebuia să fie. Însă interesant este cum au decurs aceste alegeri şi dacă rezultatele finale reflectă dorinţa cetăţenilor din Erevan. De la observatori am aflat că, totuşi, au avut loc încălcări ale votului. De exemplu, un tânăr a venit la centrul de votare nr. 1/27 (Nor Nork), a votat semnând în locul unei alte persoane. Un alt incident a avut loc în secţia de votare nr. 7/18, unde o femeie mai în vârstă dorea să voteze, însă membrii comitetului nu i-au permis. Totuși observatorii și jurnaliştii sunt de părere că  astfel de incidente nu au fost multe.

Comisia electorală centrală continuă să actualizeze în fiecare minut rezultatele alegerilor municipale din 5 mai. La alegerile din Erevan, până la ora 20:00, veniseră 53,53% din cei cu drept de vot  (437 mii de persoane). Rezultatele preliminare  de alegeri vor fi actualizate până pe 6 mai, la ora 20:00, iar rezultatul final va fi dat peste șapte zile. Misiunea de observare a alegerilor a fost îndeplinită de o organizaţie internaţională şi 26 de organizaţii locale. La Erevan au drept de vot 816.475 de cetăţeni, din care aproximativ 3000 nu au cetăţenie armeană, dar au voie să voteze.

Cu această ocazie politologul, Richard Girakosyan, şi-a exprimat părerea (pe paginea sa oficială de facebook): “Alegerile municipale 2013, la Erevan, aşa cum raportează observatorii, au fost însoţite de nereguli, încălcări la o scară largă şi cu cazuri de cetăţeni cumpăraţi în mod făţiş. După alegerile prezidențiale falsificate din februarie această alegere era posibilitatea consecutivă, pierdută, pentru a desfăşura alegeri mai bune şi a se înregistra un progres de democraţie în Armenia. Însă, din nefericire, aceea a fost un serios regres şi, probabil, o vătămare a aspiraţiilor democratice ale ţării. În această cursă de alergare, cele şase partide politice şi pactul nou electoral, “Barev Erevan” (Bună Erevan), tind să depăşească pragul a 6% din voturi în scopul de a asigura prezenţa în consiliul local sau în componenţa biroului municipal. În urma  alegerilor consiliul cu siguranță postul de primar va rămâne la Taron Margaryan. Din păcate, 5 mai este o zi dezamăgitoare consecutivă pentru populaţia Erevanului și a Armeniei “.

Jurnaliştii/prezentatorii Armeniei şi-au exprimat şi ei părerea. De exemplu, realizatorul  tv, Petros Ghazaryan, scrie, de asemenea, pe paginea sa de facebook, că dacă opoziţia nu doreşte să se facă de ruşine faţă de “băieţii din cartier” şi în anul 2017, trebuie să se pregătească pentru alegeri nu de la începutul campaniei, ci de astăzi. Victoria este de partea acelora care muncesc pe termen lung şi consecvent, şi nu pe baza scârbei oamenilor. Cu alte cuvinte, nu autoritatea a câştigat opoziţia, ceea ce este normal şi acceptabil, ci “băieţii din cartier” au câştigat sistemul politic. “Diferenţa dintre noi şi America constă în faptul, că în America republicanii câştigă din când în când, iar la noi câştigă mereu“, – a adăugat jurnalistul, Armen Dulyan. Iar directorul al Institutului Caucaz, politologul, Alexander Iskandaryan, a afirmat, că noua realitate, care predomină cele trei alegeri: parlamentare, prezidențiale și acum municipale ale Erevanului, dictează cu totul altceva: “Munca de la alegeri la alegeri nu este eficientă, ci este nevoie de o muncă pe ani. Candidaţii, partidele trebuie să încerce să-şi pună în aplicare programele prin care s-au prezentat  electoratului, acordându-i publicului. Problema este că pentru luptă celelalte partide nu au resurse financiare, organizatorice, umane, cu excepția partidului de guvernământ“, – a spus domnul Iskandaryan continuând, că a avea speranţă de victorie rapidă şi, neajungând la aceasta, să se supere, nu este pragmatic. “Desigur, eu nu-mi imaginez bine cum pot să coopereze în municipiu Partidul Prosperitate al Armeniei şi “Bună Erevan”?! Cu toate acestea, alcătuind chiar o mică minoritate, ei au o singură modalitate de a-şi atinge scopul: prin a-şi aduna voturi în fiecare zi, nu de la o ocazie la alta”, – a explicat expertul. Acelaşi lucru priveşte şi  Adunarea Națională, unde încă nu se observă un semn de cooperare importantă a opoziţiei. “Prezentarea ofertelor, comunicarea cu autoritatea în limba faptelor, şi nu doar critici, este   calea, desigur mult mai grea. Dar în cazul unei activităţi pe termen lung, este mai eficient. Oare opoziția va proceda astfel? Rămâne să vedem“, – a încheiat politologul.