Ajutor umanitar | Omul şi chitara sa – Capriel Dedeian

Cu toții îl ştim pe Capriel Dedeian. Nãscut la Bucureşti în decembrie 1960, cântã la chitarã de foarte tânãr. Ȋn 1974 ȋncepe studiul chitarei ca autodidact, fiind atras de jazz din adolescențã; preferații sãi fiind Radu Goldis, Joe Pass, Wes Montgomery, Pat Matino şi George Benson.
Ȋn 1976 alãturi de fratele sãu, (Dumnezeu sã-l odihneascã!), saxofonistul Garbis Dedeian, intrã ȋn acest grup alãturi de bateristul Tudy Zaharescu şi Mario Dumitrescu (chitara bas).
Ȋn anul 1982 alcãtuieşte primul cvartet de jazz rock, pânã ȋn 1984 activând prin cluburile bucureştene. Din aceastã perioadã au rãmas celebre compozițiile “Noaptea”; “Aminitiri ‘82” şi”Cafeaua de dimineațã”.
La Gala Premiilor de Jazz 2010 grupului “Capriel Dedeian & Jazz Challenge” i s-a acordat premiul “Confirmarea anului”, pentru concertul aniversar “Capriel Dedeian 50 Birthday Concert”, susținut la Sala Arcub.
La Gala Premiilor de Jazz 2015 grupului “Ethnotic Project” i s-a acordat premiul “CD-ul anului”, sectiunea etno, pentru discul “Şapte scãri” realizat de Soft Records, Capriel Dedeian (chitara) fãcând parte din componența grupului.
Ȋncepând cu 2013, Capriel compune coloana sonora pentru urmatoarele filme:
- The Tell-Tale Heart, regia Vlad Genescu (2013);
- Armenopolis, suflet armenesc (2014), regia Florin Kevorkian şi Izabela Bostan Kevorkian
- Noravank (2014), regia Florin Kevorkian şi Izabela Bostan Kevorkian
- Hagigadar – Regâsirea Speranței (2015), regia Florin Kevorkian şi Izabela Bostan Kevorkian
- Booking My Last Dance (2015), regia Vlad Genescu
Tot în 2015 compune şi muzica pentru teatru – Strunga dintre moarte şi viata – muzicã de scenã pentru piesa cu acelaşi nume, a lui Florin Kevorkian.
Pe lângã cariera sa scenicã şi de compoziție, alãturi de scrierile sale axate pe studiul intrumentului sãu iubit – chitara – Capriel este cunoscut nouã, tuturor, pentru talentul sãu muzical, întâlnit în evenimentele noastre, ale Comunitãții Armene din România.
Şi, pentru cã viața e crudã şi nu iartã, se spune cã Dumnezeu ne dã pentru cã putem duce; nu cunosc criteriul de selectie, însã, de aproape o lunã, Capriel a fost diagnosticat cu cancer pulmonar, este probabil adevarata sa lupta, şi e o lupta inegala în forțe şi complet în mana destinului. A te lupta cu ceva ce existã în trupul tãu şi sã nu-l poți controla, este cea mai vicleana luptã, iar noi îi dorim izbandã în vâltoarea în care se aflã acum.
Realitatea o spune, arta este plãtitã prost, oriunde în lume, sunt câteva vârfuri, cel mai adesea produse de marketing, veniturile exclusive din arta sunt mici, unde mai pui cã arta implicã investiții; în instrumente, în timp alocat studiului individual, etc. Capriel este al nostru şi trece printr-o perioadã grea. Noi, câțiva prieteni ai artei în general, şi apropiați ai lui Capriel în particular, ştiind prin ce trece, dar, mai mult, stiind ce înseamnã procesul de regres pânã la vindecare a acestei maladii, ne-am gândit sã facem public cazul sãu şi contul unde se pot face donații direct cãtre pacientul (de aceastã datã) Capriel Dedeian.
Este bine de ştiut cã orice formã de cancer trece de la prima diagnosticare prin niște etape. Etapa în care se aflã Capriel acum, este cea mai dificilã, chimioterapia, care se întinde de-a lungul a douã luni, cu spitalizãri frecvente şi monitorizare atentã, însoțitã indubitabil de costuri. Apoi va urma intervenția chirurgicalã, apoi radioterapia, apoi monitorizarea, pentru cã orice diagnosticat cu cancer se aflã în baza de date naționala a celor care duc aceastã maladie.
Eu ştiu ce înseamnã şi sã n-ai, şi sã n-ai cui cere. Şi, mulți dintre noi ştiu asta; comunismul, candva, ne-a învãțat cum sã trãim perioade lungi de timp cu foarte puțin. Avem puțini artisti printre noi, dar mai mult este un gest al oamenilor pentru oameni.
Contul în care se pot face donații direct catre Capriel este:
Titular cont: Capriel Dedeian
Cont IBAN: RO95RNCB0318079620280001
Banca: BCR
Pe parcursul vindecãrii sale, voi reveni cu detalii asupra stãrii sale de sãnãtate. Fã-te repede bine, Capriel pentru a ne încânta iar şi iar cu muzica ta.
Maria Erzian
Mi-a trimis articolul un prieten.Nu sunt in tara si nici la curent cu ce se mai misca pe acolo.Cu Garbis vorbeam zilnic , cat a mai trait.Bun, o sa ajut si eu si sa speram ca se mai gasesc.Cu ocazia asta , ne putem lamuri inca o data, cam care e nivelul la care poti ajunge dupa o viata de activitate in Romania. Nicaieri. Da’ Uniunea Compozitorilor, la care este membru, nu are fonduri pentru situatii de urgenta? Ca ar trebui.Teoretic.Forma fara fond .Sanatate, Capriel!
P?cat pentru nepoata sa (Mileana) ?i nepotul (Jip) care vor fi practic copii ai unui stat post-comunist care este înc? comunist. M? bucur s?-l ajut pe Capriel, oricum pot, pentru c? sunt un individ, nu o na?iune inamic?. Atât Garbis, cât ?i Capriel au jucat pe Long Play-ul meu. (LP) I Love you Lord, casa de discuri electrecord.
CRUD si CUMPLIT … !!! ne-am cunoscut in Bucuresti; nu pot sa-l uit cum imita gestul, cantand la chitara faimoasa melodie a lui G. Benson “ Just the two of us”. Era slab si “haios” dar tot timpul vesel si atragea bucuria in fiecare clipa … Fii tare Capriel !!! … noi pamantenii, te ajutam cum putem, iar D-zeu cu tot ce-I mai bun …!!! Berty,