Mihai Stepan Cazazian

AGERPRES / Zeci de persoane au fost arestate la Erevan în cea de-a zecea zi de proteste

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Zeci de persoane au fost arestate duminică la Erevan, capitala Armeniei, în cea de-a zecea zi de proteste împotriva numirii fostului preşedinte Serj Sargsyan în postul de prim-ministru, relatează dpa.

Poliţia a anunţat duminică că liderul opoziţiei Nikol Pashinyan şi alţi doi parlamentari au fost “evacuaţi cu forţa” de la o manifestaţie, însă a dezminţit că cei trei ar fi fost arestaţi. Totodată, poliţia a precizat că a început să împrăştie protestatarii, relatează Reuters. Comunicatul poliţiei a fost publicat la scurt timp după ce Nikol Pashinyan s-a întâlnit în cadrul unei dezbateri televizate cu Serj Sargsyan, care a plecat de la întâlnire după ce i-a acuzat pe oponenţi că încearcă să “şantajeze” autorităţile.

Unul dintre liderii protestatarilor, Ararat Mirzoyan, a scris pe pagina sa de Facebook că a fost “reţinut ilegal” împreună cu
Pashinyan şi cu un alt politician din opoziţie, precum şi cu alţi protestatari. Un martor a declarat pentru Reuters că poliţia înarmată cu bastoane şi scuturi i-a dispersat pe protestatari din cel puţin o zonă din capitală, însă demonstranţii au rămas să protesteze în alte locaţii.

LIVE from Yerevan

Mii de persoane participă de peste o săptămână la acţiuni de protest în mai multe oraşe din Armenia, la apelul deputatului şi lider al opoziţiei Nikol Pashinyan, care a proclamat ”începutul unei revoluţii de catifea” în Armenia şi a cerut o campanie naţională de ”nesupunere civică”.

Protestatarii îl acuză pe Serj Sargsyan, care şi-a încheiat cel de-al doilea şi ultimul mandat prezidenţial, că vrea să rămână la putere pe viaţă, după ce a fost ales marţi în funcţia de prim-ministru de către deputaţi. După o revizuire controversată a Constituţiei, prerogative esenţiale ale puterii au fost transferate premierului.

AGERPRES/(AS – editor: Mihaela Moise, editor online: Anda Badea)