Mihai Stepan Cazazian

AGERPRES.RO / Violonistul Ara Malikian a oferit publicului român o călătorie muzicală de la “Ciocârlia” la Bach

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Artistul și-a început concertul puțin după ora 20,00, când s-a ridicat de pe un scaun din sală, cântând la vioară. La urcarea pe scenă i s-au alăturat și colegii muzicieni, pentru a începe spectacolul cu un omagiu adus muzicii tradiționale românești — “Ciocârlia”.

Cu alură de rocker — pantaloni mulați, părul lung rebel, brațe tatuate la vedere și salturi în timpul execuțiilor clasice la vioară — Ara Malikian a vorbit cu publicul român cu o voce caldă și le-a spus spectatorilor povești amuzante sau sfâșietoare.

De asemenea, artistul a recunoscut, cu modestie, că este un admirator al muzicii românești. “Sunt foarte emoționat să cânt în România. Muzica tradițională românească este foarte importantă, în special pentru violoniști. (…) Am fost foarte emoționați să cântăm în seara asta ‘Ciocârlia’. Nu știm dacă am făcut-o bine sau nu”, a adăugat Malikian.

05271025-380474099

El a promis celor prezenți “o călătorie prin țări, culturi, stiluri și perioade muzicale diferite”. Voiajul muzical a început cu o piesă ce aduce un omagiu țării de origine a artistului — Liban — și a continuat cu povești personale și variații de la clasic la modern, de la vesel la trist.

După ce a prezentat un cover inedit la vioară al piesei “Kashmir” a celor de la Led Zeppelin, Malikian s-a adresat complice publicului: “Știți… dacă se întâmplă să vă întâlniți vreodată cu tatăl meu, să nu îi spuneți că am cântat asta”.

De asemenea, Malikian i-a adus un omagiu și artistului flamenco Paco de Lucia, cu “Zyriab”, după care a readus în atenție rădăcinile lui culturale. “Am spus, la începutul concertului, că provin din Liban, dar sunt, de asemenea, de origine armeană”, a precizat violonistul, care a dedicat cântecul “1915” victimelor genocidului armenilor.

“Acest genocid este uitat. Nu este nici măcar recunoscut de anumite state. (…) Asta va face ca masacre de acest fel să existe în continuare în lume. În Siria are loc un genocid și nimeni nu poate face nimic”, a declarat artistul, înainte de a cânta piesa.

La finalul unui concert de două ore cu povești și muzică, Malikian a recunoscut că a spus publicului o singură “minciună”. “Nu vom avea un concert de cinci ore și 55 de minute, așa cum v-am anunțat înainte. Nu vom face asta pentru că ne vom întoarce la București”, a arătat, cu umor, Malikian.

Pentru încheierea spectacolului, Malikian a ales “Aria” de Johann Sebastian Bach, lucrare pe care a dedicat-o fiecărui spectator în parte și pentru care s-a reîntors în public, pășind încet printre rândurile de la Sala Radio, în timp ce cânta.

Concertul de la București al lui Ara Malikian, organizat de Twin Arts, face parte din turneul “15” al artistului. Acest proiect marchează încheierea unui ciclu în cariera violonistului și se vrea a fi un omagiu adus de către muzician publicului care l-a aplaudat pe parcursul a 15 ani de concerte susținute în fiecare colț al Spaniei sale adoptive.

AGERPRES/(AS — autor: Oana Ghiță, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)