Mihai Stepan Cazazian

AGERPRES.RO / Expoziția ‘Imaginile diversității’, vernisată la Muzeul Național Cotroceni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

ovi-1

 

Expoziția “Imaginile diversității” a fost vernisată miercuri, la Muzeul Național Cotroceni, la eveniment participând membri ai corpului diplomatic acreditat la București, dar și artiști expozanți.

 

Directorul muzeului bucureștean, Liviu Jicman, a subliniat că expoziția este “expresia actului artistic și a diversității minorităților din România”.

Consilierul prezidențial Sergiu Nistor a spus că multitudinea de comunități într-o țară este “o avuție”.

“Stă în puterile noastre (…) să facem din această avuție un imens potențial. (…) Expoziția — o mică parte din dovada faptului că în România secolele de conviețuire au produs și ne așteptăm să producă în continuare valori”, a arătat Nistor.

La rândul său, Amet Aledin, secretar de stat în Departamentul pentru Relații Interetnice, a vorbit despre minoritățile etnice din România și unitatea acestora. “Aceste comunități de fapt sunt un singur trup, au o singură inimă, au o singură respirație, au un singur ideal”, a menționat el.

Expoziția “Imaginile diversității” este realizată de Muzeul Național Cotroceni, în parteneriat cu Guvernul — Departamentul pentru Relații Interetnice, Fundația ‘Inter — Art’ Aiud, Centrul Cultural ‘L.Rebreanu’ Aiud.

Manifestarea este prilejuită de Ziua Minorităților Naționale (18 decembrie) și este sinteza Taberei Interetnice de Artă Contemporană ce a avut loc la Aiud în perioada 5 — 15 octombrie și la care au participat — în premieră națională — artiști reprezentând toate minoritățile din România cu prezență în Parlament.

Tabăra Interetnică de Artă Contemporană a avut ca scop punerea în valoare a segmentului multietnic și multicultural din România, în cadrul unei manifestări ce are ca principiu de bază ovi-4colaborarea interculturală. Promovarea artei contemporane din România prin prisma minorităților, reprezentate în premieră într-o singură manifestare de artă vizuală, a însemnat un pas important din punct de vedere cultural, dar și social.

Pe simeza Muzeului Național Cotroceni expun 34 de artiști reprezentând 21 de etnii din România. Ștefan Balog a fost conducătorul taberei, iar Ioan Hădărig, directorul artistic.

Comunitatea Armeana din Romania a fost prezentă prin  artistul plastic și grafician, Ovidiu Panighianț

Vernisajul a fost urmat de un recital susținut de Melodis Folk Aiud, compus din Emilia și Marius Moga.

Speram ca expozitia, deschisă până la data de 7  ianuarie să fie vizitată de câți mai mulți iubitori de artă.

AGERPRES/(A, AS — autor: Oana Ghiță, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Ada Vîlceanu)