
“Armenii și comunitatea internațională marchează ziua uneia dintre cele mai cumplite tragedii ale veacului al XX-lea, genocidul armean, înfăptuit de guvernul Turciei otomane în 1915, ale cărui consecințe se simt până astăzi. Genocidul încă nu este recunoscut de guvernele succesive ale Turciei, ba, mai mult, Turcia contemporană (…) recurge la un mecanism negaționist, astfel încât se simte nevoia ca îndeosebi tânăra generație să aibă acces la această lecție a istoriei. Cred că fără cunoștințele necesare despre genocidul armenilor este dificilă formarea unei imagini și înțelegerea profundă a situației tulburătoare ce domnește astăzi în zonă. (…) Faptul că Turcia nu a recunoscut până acum responsabilitatea genocidului armean comis de predecesorii săi, consecințele acestuia continuă să ridice probleme și astăzi pe câteva planuri”, a spus Hamlet Gasparian.
Ambasadorul Armeniei în România a participat, vineri, la evenimentul “Repere culturale armenești. Istorie și memorie în secolul XX, dedicat promovării artei, culturii, memoriei și identității comunității armene din România”, organizat de Muzeul de Artă Cluj-Napoca, în colaborare cu Uniunea Armenilor din România, Institutul de Armenologie al Universității Babeș-Bolyai și Școala Doctorală de Relații Internaționale și Studii de Securitate a UBB.
“E o rememorare a tot ce s-a întâmplat acum 102 ani, în anul 1915. Să păstrăm un moment de reculegere în amintirea celor 1,5 milioane de armeni sacrificați”, a declarat, în cadrul evenimentului, președintele comunității armene din Cluj, Karen Sebesi.
Directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Lucian Nastasă Kovacs, a spus că e pentru al patrulea an când a reușit să adune într-un asemenea cadru comunitatea armeană și pe cei interesați de lumea armenilor.
AGERPRES/ (A — autor: Marius Septimiu Avram; editor: Elena Stanciu, editor online: Ada Vîlceanu)