Mihai Stepan Cazazian

AGERPRES / Principalul opozant arestat în timp ce sute de persoane manifestează la Erevan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sute de manifestanţi antiguvernamentali, dintre care mulţi studenţi, au protestat luni în capitala Armeniei, Erevan, după arestarea cu o zi înainte a principalului opozant, Nikol Pashinyan, urmată de o manifestaţie la care au participat zeci de mii de persoane, informează AFP.

Pentru a unsprezecea zi consecutiv, Armenia, fostă republică sovietică în Caucazul de Sud, este zguduită de proteste împotriva fostului preşedinte Serj Sarkissian, recent numit prim-ministru cu puteri sporite.

“Veniţi alături de noi!”, “Victorie!”, scandau luni tinerii prezenţi la manifestaţie, blocând pentru scurt timp drumurile, în timp ce şoferii claxonau pentru a-şi exprima sprijinul faţă de protestatari.

Deputat şi lider al opoziţiei, Nikol Pashinyan, a fost arestat duminică pentru “încălcarea repetată şi grosolană a legii cu privire la manifestaţii”, potrivit Parchetului general armean.

Această arestare a fost urmată de o mare manifestaţie de protest care a reunit zeci de mii de persoane în Piaţa Republicii din centrul capitalei, unde se află sediul guvernului şi unde au fost desfăşurate efective de poliţie semnificative.

Această primă manifestaţie organizată în lipsa lui Pashinyan s-a încheiat în calm duminică seară. Manifestanţii şi-au exprimat din nou voinţa de a continua mitingurile până când Serj Sarkissian le acceptă cererea de a demisiona.

AGERPRES/(AS – autor: Sorin Calciu, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Gabriela Badea)