Mihai Stepan Cazazian

AGERPRES / Președintele Armeniei promite “schimbări radicale” după luarea de ostatici

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

serj-sarksian

Președintele armean Serge Sarkissian a promis luni “schimbări radicale” în țară după predarea opozanților înarmați care ocupaseră un comisariat al poliției din Erevan două săptămâni, dar a avertizat că nu va permite utilizarea forței pentru “distrugerea fundamentelor statului”, relatează AFP.

 

“Este evident că trebuie accelerată adoptarea unor schimbări radicale în societatea civilă și în viața politică”, a declarat președintele într-un discurs pronunțat în fața responsabililor societății civile, ai partidelor politice și ai religiilor, citat de serviciul său de presă.

“Da, puterea nu este ideală în Armenia. Da, numeroase lacune și probleme complexe persistă. Sarcina noastră este să le reglementăm cât mai rapid”, a asigurat el.

Forțele de ordine armene au pus capăt duminică seara celor două săptămâni ale unei luări de ostatici care s-a soldat cu doi morți printre polițiști și a antrenat manifestații reunind mii de persoane ostile puterii proruse.

Cei 20 de autori ai luării de ostatici, baricadați încă în comisariat, s-au predat și au fost arestați, nu înainte de a-i invita pe armeni să lupte pentru ca această republică ex-sovietică din Caucaz să nu devină “provincie rusească”.

Ei se declarau a fi un grup numit “Sasna Tsrer”(Nebunii din Sasun), compus din susținători ai opozantului încarcerat Jirair Sefilian, care cerea plecarea președintelui.

“Nimeni nu are dreptul să distrugă fundamentele statului, problemele nu se rezolvă prin arme și violență în Armenia, Erevanul nu este Beirut sau Alep”, a avertizat Sarkissian, fost militar ales în 2008, care a făcut ca țara sa să intre într-o uniune vamală cu Rusia.

“Se poate să nu iubești puterea, guvernul, președintele și politica lor, dar aceasta nu înseamnă că trebuie tratați drept eroi cei care vor să-și rezolve problemele cu armele”, a adăugat el, invitând din nou populația “să spună nu terorismului”.

După asaltul final de duminică, serviciile de securitate armene au anunțat luni că 47 de persoane fuseseră arestate, dintre care 24 au fost inculpate pentru luare de ostatici.

Președintele Sarkissian a promis o “anchetă obiectivă” și un “proces deschis” arestaților.

Șeful statului a mai asigurat că schimbările constituționale recente vor facilita “uniunea națională” necesară pentru a reforma țara. Aceste schimbări — datând din decembrie 2015, care transformă țara în republică parlamentară—fuseseră denunțate la vremea respectivă de opoziție ca fiind un mijloc pentru a-i permite lui Sarkissian să păstreze puterea și după terminarea celui de-al doilea mandat al său în 2018, devenind prim-ministru.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci, editor online: Andreea Lăzăroiu)