Mihai Stepan Cazazian

AGERPRES / Israel: Dezbatere în parlament pentru recunoaşterea ”genocidului armean”

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Parlamentarii israelieni au aprobat miercuri, 23 mai,  o propunere de a organiza o dezbatere în plen asupra ”recunoaşterii genocidului armean”, în momentul când relaţiile Turcia-Israel sunt la cel mai scăzut nivel după criticile vehemente ale preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan în urma uciderii de către soldaţi israelieni a zeci de palestinieni în protestele din Fâşia Gaza săptămâna trecută, informează joi France Presse şi dpa.

Chiar dacă această propunere nu poate fi considerată un act al guvernului, ea ar putea înrăutăţi relaţiile deja tensionate cu Ankara. Preşedintele turc a acuzat Israelul că foloseşte metode demne de nazişti după uciderea a peste 60 de palestinieni în protestele din 14 mai.

Înaintea votării propunerii, deputata Tamar Zandberg de la partidul de opoziţie de stânga Meretz a declarat că acest calendar nu are nimic de-a face cu agravarea tensiunilor cu Ankara.

“Această problemă a făcut obiectul unor dispute politice de mult timp. Nerecunoaşterea genocidului armean este o lipsă de moralitate pentru Israel”, a spus ea.

O discuţie în plen ar fi “o iniţiativă importantă pentru mesajul moral pe care Israelul vrea să-l trimită întregii lumi”, a adăugat Zandberg.

Moţiunea a fost aprobată de cei 16 deputaţi prezenţi la şedinţă (din 120), însă nu a fost stabilită nicio dată.

citește articolul integral pe Agerpres