Mihai Stepan Cazazian

AGERPRES / Întâlnire a președinților Armeniei și Azerbaidjanului pe tema enclavei Nagorno-Karabagh

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

14978_b

foto president.am

Președinții Azerbaidjanului și Armeniei s-au întâlnit sâmbătă la Berna pentru discuții consacrate disputei dintre cele două țări în privința enclavei separatiste Nagorno-Karabagh, tot mai tensionată în ultimele luni, relatează AFP.

Președintele armean, Serj Sarkisian, și omologul său azer, Ilham Aliev, au avut precedenta întâlnire în 2014 la Paris, fără să obțină progrese asupra reglementării acestui conflict care durează de la începutul anilor 1990. În ultimele luni, a cunoscut o escaladare, în așa fel încât situația a devenit “insuportabilă”, potrivit mediatorilor Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

Întâlnirea de sâmbătă nu a permis să se înregistreze progrese, potrivit ministrului armean de externe, Edward Nalbandian.

“Cele două părți și-au expus punctele de vedere asupra diferitelor aspecte ale rezolvării conflictului. Din nefericire, pozițiile nu coincid”, a declarat ministrul pentru televiziunea armeană.

Edward Nalbandian, care a luat parte la întrevedere după o întâlnire privată a celor doi președinți, a adăugat că întâlnirea a fost “marcată de escaladarea situației, provocările azere, de încălcările flagrante ale armistițiului”.

14976_b

foto president.am

“Este important ca discuțiile să continue și nu există alternativă la dialog. Cu cât vor exista mai multe întâlniri de acest fel, cu atât vom avea șanse să reducem tensiunile în zonă și să avansăm spre o reglementare a conflictului”, subliniase anterior șeful diplomației de la Erevan.

Armenia și Azerbaidjanul, două foste republici sovietice din Caucazul de Sud, sunt în conflict de la sfârșitul anilor 1980 din cauza enclavei Nagorno-Karabagh.

Parte a Azerbaidjanului în perioada sovietică, Nagorno-Karabagh — o regiune separatistă cu o populație majoritar armeană — a reprezentat miza unui război soldat cu 30.000 de morți și sute de mii de refugiați în perioada 1988-1994.

În pofida mai multor ani de negocieri și a semnării unui armistițiu, nu a fost încheiat nici un tratat de pace. Violențele s-au înmulțit din nou în ultimele luni în această zonă, Armenia și Azerbaidjanul acuzându-se reciproc de lansarea unor atacuri în care s-au înregistrat mai multe zeci de morți.

Sâmbătă, “Ministerul Apărării” din Nagorno-Karabagh a făcut cunoscut că soldați azeri au ucis un soldat armean după ce au traversat granița teritoriului. La rândul său, Ministerul Apărării de la Baku a anunțat vineri că cel puțin patru soldați azeri și-au pierdut viața în ultimele luni în ciocniri cu forțele armene.

AGERPRES/(AS — editor: Alic Mîrza)