Redactor

AGERPRES / Genocidul armean : Ministrul turc de Externe îl convoacă pe ambasadorul american

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Turcia l-a convocat vineri pe ambasadorul american David M. Satterfield pentru a protesta faţă de adoptarea de către Congres a unei rezoluţii care recunoaşte drept genocid masacrarea a sute de mii de armeni de către otomani în urmă cu un secol, ceea ce Ankara respinge, relatează AFP.

“Ambasadorul Statelor Unite a fost convocat la Ministerul (Afacerilor Extern) în legătură cu decizia luată de Senatul american pe tema evenimentelor din 1915”, expresie prin care Ankara desemnează masacrele, a declarat o sursă diplomatică turcă.

La două luni după Camera Reprezentanţilor, Senatul a adoptat joi în unanimitate o rezoluţie pentru “a comemora genocidul armean recunoscându-l oficial”.

Turcia a denunţat cu vehemenţă acest vot, preşedinţia turcă estimând că “pune în pericol viitorul relaţiilor” între Ankara şi Washington, doi aliaţi în cadrul NATO cu relaţii tensionate.

Deşi aceste rezoluţii nu sunt constrângătoare, congresmenii americani îi cer acum preşedintelui Donald Trump să valideze acest pas.

Un purtător de cuvânt al ambasadei americane la Ankara a dat asigurări vineri într-o declaraţie pentru France Presse că, în pofida votului din Senat, “poziţia administraţiei nu s-a schimbat”, trimiţând către un comunicat publicat în luna aprilie de Casa Albă.

În acest comunicat, aceasta comemorează victimele “uneia dintre cele mai grave atrocităţi în masă a secolului al XX-lea”, dar nu utilizează termenul “genocid”.

Numeroşi istorici califică masacrele sistematice asupra armenilor din timpul Primul Război Mondial de către trupele Imperiului Otoman drept genocid, recunoscut de guvernele sau parlamentele din circa 30 de state, printre care SUA, Franţa şi Germania.

Estimările privind numărul de morţi variază între 600.000 şi 1,5 milioane.

Termenul de genocid este totuşi respins de Turcia, fondată ca stat modern în 1920, care recunoaşte masacre şi evocă un război civil, dublat de o foamete, în care 300.000 până la 500.000 de armeni şi tot atâţia turci au murit.

AGERPRES/(AS – autor: Florin Ştefan, editor: Mariana Ionescu, editor online: Anda Badea)