Mihai Stepan Cazazian

AGERPRES / Expoziţie dedicată împlinirii a 100 de ani de la proclamarea Primei Republici Armene, la Muzeul Naţional de Istorie

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

O expoziţie dedicată împlinirii a 100 de ani de la proclamarea Primei Republici Independente Armene şi care aduce totodată un omagiu reprezentanţilor comunităţii armene din România care au luptat în Primul Război Mondial alături de Armata Română a fost vernisată, joi, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR).

“Expoziţia este dedicată împlinirii a 100 de ani de la proclamarea Primei Republici Independente Armene, dar, în acelaşi timp, aduce un omagiu reprezentanţilor comunităţii armene din România, care au luptat pe fronturile din Primul Război Mondial alături de Armata Română. Ziua de 1 decembrie 1918 a fost un moment de cotitură pentru poporul român, aşa cum data de 28 mai 1918 a reprezentat o renaştere pentru naţiunea armeană”, potrivit MNIR.

Alături de prezentarea foto-documentară a evenimentelor, în expoziţia “CENTENAR. Republica Armenia. România – Marea Unire” pot fi admirate obiecte reprezentative pentru cultura armenilor din România, deţinute de Muzeul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România – Casa de Cultură “Dudian”, printre care se numără: însemnele primului consulat al Republicii Armenia din Bucureşti, deschis în 1918, câteva permise de reşedinţă pentru refugiaţii armeni sosiţi în România după 1918, precum şi câteva documente din fondul patrimonial al Uniunii Armenilor din România: ediţia din 1928 a publicaţiei “Ararat”, un album de fotografii cu orfanii armeni sosiţi în România în 1923, relevă sursa citată.

Potrivit acesteia, realizată cu sprijinul Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România şi al Uniunii Armenilor din România, expoziţia va fi deschisă la sediul MNIR în perioada 24 mai – 24 iunie, putând fi vizitată de miercuri până duminică, în intervalul orar 10.00 – 18.00.

Cu prilejul deschiderii expoziţiei, deputatul Varujan Vosganian a evocat faptul că în urmă cu 100 de ani s-a înfiinţat Uniunea Armenilor din România ca să ofere certificate refugiaţilor armeni.

“Atunci când reprezentanţii comunităţii au solicitat Guvernului să primească supravieţuitori din genocidul armean, Guvernul a pus condiţia la nivelul comunităţii să se formeze o organizaţie care să garanteze etnia, provenienţa şi integrarea socială a refugiaţilor, aşa cum, din păcate, după 100 de ani Europa nu face şi s-a înfiinţat Uniunea Armenilor din România. (…) Această Uniune a Armenilor din România a dat certificate de etnie armenilor, ca să poată veni în ţară şi ironia istoriei face ca, după 100 de ani, eu, nepotul bunicului meu care a venit în ţară prin intermediul Uniunii Armenilor, să fiu eu însumi preşedintele Uniunii Armenilor şi să particip la deschiderea acestei expoziţii”, a spus Vosganian.

 

De asemenea, el a transmis celor prezenţi la eveniment mesajul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

“Am avut întotdeauna admiraţie pentru acest popor care şi-a dezvoltat cultura şi şi-a păstrat credinţa creştină în condiţii istorice vitrege, dând în acest fel un exemplu de demnitate şi dârzenie (…) Între destinul poporului armean şi cel al poporului român s-au format multe elemente comune, iar expresia cea mai convingătoare a întretăierii celor două destine este comunitatea armeană din România”, se arată în mesajul lui Tăriceanu, citit de Vosganian.

Preşedintele Senatului a spus că printre eroii martiri ai Armatei Române din Primul Război Mondial sunt numeroase persoane de etnie armeană.

“Regatul României a recunoscut Republica Armeană creată în anul 1918. (…) în urmă cu 100 de ani, la Bucureşti, funcţiona Consulatul Republicii Armenia care, cu acordul Regatului României, elibera certificate refugiaţilor şi emigranţilor armeni chiar şi după destrămarea Primei Republici Armene (…) România a fost primul stat care a recunoscut independenţa Republicii Armenia în decembrie 1991”, a mai transmis Tăriceanu.

La rândul sau, Sergey Minasyan, ambasador al Republicii Armenia în România, a spus că expoziţia vernisată este dedicată unui aspect cu adevărat important în istoria poporului armean – aniversarea Centenarului proclamării Primei Republici a Armeniei. El a menţionat că e simbolic că România marchează, de asemenea, o foarte importantă aniversare anul acesta – Centenarul Marii Uniri – şi că nu este nicio coincidenţă în aceasta.

Ambasadorul a declarat că, în urmă cu 100 de ani, armenii şi românii au fost de fapt aliaţi în timpul Primului Război Mondial, că uneori erau umăr la umăr în aceleaşi tranşee şi că destinul nostru era decis foarte adesea în aceleaşi săli şi camere diplomatice.

La eveniment a participat, printre alţii, şi deputatul Varujan Pambuccian.

AGERPRES/(A, AS – autor: Iulia Carciog, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)