Redactor

AGERPRES / CRIZĂ POLITICĂ ÎN ARMENIA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Principalul partid de opoziţie din Armenia i-a cerut joi premierului Nikol Paşinian să profite de “ultima sa şansă” de a pleca de la putere fără violenţe şi de a evita astfel “un război civil”, relatează AFP.

“Îi cerem lui Nikol Paşinian să nu ducă ţara spre război civil şi vărsare de sânge. Paşinian are o ultimă şansă să plece fără să fie tulburări”, a declarat partidul Armenia Prosperă, principala formaţiune de opoziţie, după ce anterior Statul Major al armatei a cerut demisia şefului guvernului.

Paşinian (45 de ani) a calificat această cerere drept o tentativă de lovitură de stat, dar a spus că situaţia, deşi “tensionată”, este “gestionabilă” şi a condus un marş al susţinătorilor săi la Erevan.

“Situaţia este tensionată, dar toată lumea este de acord că nu trebuie să existe ciocniri (…) situaţia este gestionabilă”, a afirmat el, vorbind printr-o portavoce şi mergând alături de sute de susţinători ai săi pe străzile capitalei armene.

“Nikol – prim-ministru!”, au scandat simpatizanţi ai premierului, adunaţi în jurul său. Lângă Paşinian se aflau şi fiul său şi gărzile sale de corp.

La un moment dat, manifestanţii au trecut pe lângă un grup de susţinători ai opoziţiei care i-au adresat calificativul de “trădător” premierului.

“Trebuie să evităm confruntările. Există o atmosferă de fraternitate în Armenia”‘, a insistat Nikol Paşinian în timpul manifestaţiei de joi.

Sosit la putere în 2018, Nikol Paşinian a exclus până acum demisia.

Premierul armean se află de mai multe săptămâni sub presiunea opoziţiei, care îi cere demisia, considerându-l responsabil pentru înfrângerea militară a Armeniei în faţa Azerbaidjanului în toamna anului trecut în conflictul din Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit de o majoritate de etnici armeni.

AGERPRES/(AS-autor:Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu, editor online: Ady Ivaşcu)