Mihai Stepan Cazazian

Agenţia de presă Armenpress despre numirea lui Varujan Vosganian ca ministru al economiei în Guvernul României

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


 

Redăm mai jos, în traducere, comunicatul  publicat de agenţia de ştiri Armenpress, în data de 21 decembrie  în legătură cu numirea,  ca ministru al economiei, a senatorului Varujan Vosganian

 

 VARUJAN VOSGANIAN A FOST NUMIT MINISTRU AL ECONOMIEI

Bucureşti, 21 decembrie 2012. Astăzi Parlamentul României a confirmat noua componenţă a guvernului Ponta, în care importanta funcţie de ministru al economiei l-a ocupat Varujan Vosganian. În subordinea sa se află încă doi miniştri delegaţi, ai energiei şi întreprinderilor mici şi mijlocii, mediului de afaceri şi turismului. Seara nou numiţii miniştri vor depune jurământul la palatul prezidenţial Cotroceni, iar sâmbătă dimineaţa se va ţine deja prima şedinţă a noului guvern.

Varujan Vosganian primeşte pentru a doua oară un portofoliu ministerial: în guvernul Tăriceanu a fost ministru al economiei şi comerţului în 2006-2007, iar în 2007-2008 ministru al economiei şi finanţelor. Printre altele, până atunci, în octombrie 2006 a fost propus candidat pentru funcţia de comisar european, dar, după cum mărturiseşte el însuşi, e renunţat la aceasta sub presiunea scandalurilor iscate de inamicii săi interni şi externi.

În vârstă de 54 de ani, Vosganian este unul dintre politicienii cunoscuţi din România. În 1989 a participat la revoluţia din decembrie, iar în 1990 a devenit membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională. În 1990-1992 şi 1992-1996 a fost deputat în parlamentul României, lider al grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, unde îi reprezenta pe armeni, membru al Consiliului Minorităţilor Naţionale (1993), preşedinte al Uniunii Forţelor de Dreapta al cărei fondator a fost (1996-2003), cu care s-a unit cu Partidul Liberal Naţional, devenind vice-preşedinte al acestuia din urmă. În 1996-2000 şi din 2004 până astăzi este senator, în fosta legislatură a fost preşedinte al Comisiei pentru economie, industrie şi servicii din Senat.

În acelaşi timp, Varujan Vosganian este unul din fondatorii Uniunii Armenilor din România (1990) şi preşedinte neschimbat al acesteia, graţie acestui lucru reorganizându-se viaţa comunitară ce are bogate tradiţii. În paralel cu activitatea politică şi civică, Varujan Vosganian este un cunoscut scriitor de limbă română, prim-vice-preşedinte al Uniuniii Scriitorilor din România. Printre creaţiile sale fac se numără trei volume de poezie, Șamanul albastru (1994), Ochiul cel alb al reginei (2001), Iisus cu o mie de braţe (2005), precum şi culegerea de povestiri Statuia comandorului (1994), pentru care a primit premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti.

Dar renumele internaţional i l-a adus romanul Cartea şoaptelor publicat în 2009, care a fost considerat drept cea mai bună creaţie literară a anului în România, iar traducerile romanului în italiană şi spaniolă au devenit bestseller-uri în lumea latină. Anul acesta romanul a apărut şi în ebraică, bucurându-se de cea mai înaltă apreciere a cercurilor literare evreieşti. La anul se aşteaptă apariţia ediţiilor în limbile franceză, germană, suedeză şi bulgară. Cartea şoaptelor a fost tradusă şi în armeană, cu participarea autorului, iar anul acesta a văzut lumina tiparului la Erevan şi Bucureşti. Pivotul romanului este tragedia trăită de poporul armean, masacrele şi deportările, lupta exilaţilor armeni pe meleaguri străine. În roman evenimentele sunt prezentate mai larg, în perioada dintre cele două războaie mondiale, apoi în contextul regimurilor stalinian şi ceauşist, ceea ce face ca soarta armenilor să fie mai uşor înţeleasă de către cititor.

Comunitatea armeană din România este mândră de numirea lui Varujan Vosganian. „Credem că astăzi el este una dintre cele mai capabile personalităţi din Diasporă ce a ajuns la poziţii foarte înalte şi care se prezintă ca un armean cu substanţă”, spune unul dintre liderii comunităţii. Potrivit acestuia, Varujan continuă tradiţiile, întrucât, în această veche comunitate, şi pe vremuri armenii din România au dat minştri, parlamentari, figuri proeminente ale economiei, ştiinţei şi culturii, zeci de membri ai Academiei Române. Astăzi reprezentatul oficial al armenilor este celălalt Varujan, Pambuccian, care conduce în mod tradiţional Grupul minorităţilor naţionale.

Fidel rădăcinilor sale armeneşti, limbii, culturii şi credinţei, Varujan Vosganian este, cu toate acestea, perceput ca o persoană publică română, ca purtător al valorilor şi apărător al intereselor româneşti: „ sută la sută armean şi o mie la sută român“, după cum el însuşi formulează. Printre altele, în timpul depunerii jurământului în Parlament, în paralel cu româna el a jurat şi în armeană.

Întrebat cum percepe numirea lui Vosganian în guvern, ambasadorul Armeniei, Hamlet Gasparian, o consideră întru-totul firească: „Uitaţi-vă, în spaţiul european a apărut o generaţie politică nouă cu rădăcini diferite, iar Vosganian face parte din aceasta. Cred că identităţile şi culturile diferite îl îmbogăţesc pe om, îl fac mai profund, prevăzător, tolerant şi apt în funcţia publică.” „Singurul meu regret – spune pe jumătate în glumă ambasadorul – este scriitorul Varujan Vosganian, cu care am colaborat cu multă satisfacţie la traducerea în armeană a Cărţii şoaptelor: va putea el oare să împace cele două meserii ?” Iar în ceea ce priveşte rolul lui Vosganian în relaţiile armeano-române, ambasadorul spune că în mod cert noul ministru nu va fi stânjenit de originea sa, ci o va folosi cel mai bine la dezvoltarea legăturilor interstatale, în special în domeniul economiei, care are nevoie de un imbold suplimentar. „În orice caz noi dorim acest lucru”, spune ambasadorul.

Corespondent

http://armenpress.am

 

 

 

One Response to Agenţia de presă Armenpress despre numirea lui Varujan Vosganian ca ministru al economiei în Guvernul României

  1. gugush December 26, 2012 at 9:13 pm

    Daca are alti doi ministrii in subordine atunci el este NAHARAR NAHARARATS