Mihai Stepan Cazazian

AFLAREA MOAŞTELOR SFÂNTULUI GRIGORE LUMINĂTORUL (16 iulie)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

      Grigor-lusavorich_gyut-nshxarac      Biserica  Apostolică Armeană are  trei sărbători dedicate primului Patriarh Armean sf Grigore Luminătorul (302-325):

Intrarea  în Virap

Ieşirea din Virap

Aflarea sfintelor Moaşte

În a treia sâmbătă de la Rusalii, se prăznuieşte Aflarea Moaştelor sf. Grigore Luminătorul. După botezarea şi luminarea poporului armean, după fondarea a multor biserici, după hirotonisirea  a nenumăraţi preoţi şi prelaţi, la sfârşitul vieţii sale, primul patriarh se retrage   într-o peşteră pe nume  Mania,  de pe muntele Sepuh, din regiunea Daranaghiaţ, unde trăise  una din  fecioarele  din suita  sf. Fecioare  Hripsime,  martire,  şi anume  Mane.

Sfântul Grigore, uneori ieşea din peşteră, vizita poporul şi împreună cu ucenicii săi le predica.  Ultima sa  vizită la Vagharşapat este legată  cu întoarcerea fiului său, Aristakes, de la primul Conciliu din Niceea, în anul 325,  aducând cu el hotărârile ( Crezul)ce au fost adoptate, pe care Luminătorul  le a atestat cu cuvântul   PARAVORESŢUC (L-am Slăvit), care şi astăzi se  repetă la sfârşitul citirii CREZULUI. Conform sfintei legende,  în acea peşteră, unde trăia sfântul,   s-a  şi stins. Păstorii care  se aflau  pe muntele Sepuh, îi găsesc trupul şi neştiind cine este, îl acoperă cu pietre. Mai târziu, unul din ucenicii săi, Garnik, are o revelaţie, în care sf Grigore îi spune locul moaştelor sale.   După această revelaţie, ucenicul scoate trupul  plăcut mirositor   de sub pietre   şi îl duce  tot   în  acea regiune, în satul  Tordan şi îl înhumează. Însă o parte din moaşte au fost duse la Vagharşapat, şi în alte localităţi,  până şi în Bizanţ şi Italia. Nu se ştie din ce perioadă moaştele înhumate la  Tordan,  au fost  împrăştiate în diferite locuri. Mai târziu  din moaştele duse la Vagharşapat se face  dreapta lui din aur, care şi astăzi se afla la Catedrala din Egimiaţin, şi  care este   una din  lucrurile sacre  prin  care se sfinţeşte  Sfântul Mir. Dreaptea sf. Grigore Luminătorul  reprezintă  emblema   oficială  al Patriarhiei Armene .

În anul 2000, S.S.  Patriarhul Tuturor Armenilor, Gareghin al II-lea , a vizitat Vaticanul, de unde a adus în patrie  o parte din moaştele sfântului G. Luminătorul, care au fost returnate   de  către  Biserica Catolică  cu ocazia împlinirii a 1700 de ani de la creştinarea Armeniei.  Acele moaşte au fost puse în   Catedrala nou construită sf. Grigore Luminătorul  din capitala Erevan.

Sfântul Grigore Luminătorul este  unul din cei  mai însemnaţi sfinţi armeni. Lui i se spune: <Botezătorul Armenilor>,  <Al II-lea Luminător Armean>,  după primii luminători Tadeu şi Bartolomeu.  Lui sunt dedicate  multe psalme, cântece, despre el există multe legende, de exemplu despre candela Lui Luminătorul şi despre   sabia  regelui Tărdat al III—lea,  care era  înzestrată cu puteri supranaturale şi din care sf. Grigore a turnat Cruce. Sfântul Grigore Luminătorul  este considerat Sfânt în Biserica Creştină Universală.

Biroul de presă al  Arhiepiscopiei Armene din România