Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ /Aflarea Brâului Maicii Domnului

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 Pe data de 1 septembrie Biserica Apostolică Armeană din România serbează praznicul ,, Aflarea Brăului Maicii Domnului’’.

La începutul sec V, în perioada domniei împăratului Arcadios (395-409) în Împeriul Bizantin,  a fost găsit la Ierusalim  şi adus la Constantinopol Cinstitul Brău al Preacuratei Maicii lui Dumnezeu, într-un sicriaş de aur cu pecetluire împărătească, a fost pus în biserica pe care drept  credinciosul împarat Teodosie cel Tânăr o zidise în numele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, la locul ce se numea Halcopratie.  Începând   de la acest eveniment, grecii, pe 31 august au  stabilit  această sărbătoare. Biserica armeană a introdus această sărbătoare prin edictul din 1774, dat de S.S. Katohikosul Simeon Erevanţi, care se prăznuieşte cu o mobilitate de 7 zile, în duminica proximă începând din 26 august  şi   până  la  1 septembrie.

           Această  sărbătoare  este una din cele 7 sărbători dedicate sf- Fecioare.  Toate aceste sărbători arată locul şi rolul imens pe care îl are sfânta Fecioară în viaţa spirituală armeană. Ea fiind   model de  maternitate   şi de neprihanire, secole de a rândul prin aceste  atribute  a format şi educat  chipul  femeii, fiicei, mamei armence, concomitent, prin minuni, continuind  prezenţa  şi influenţa sa în  viaţa noastră.

Biroul de presă al Eparhiei Armene din România

  •  
  •