Szekely Csaba

Adunarea generală UAR Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

sediul UAR- Gherla

        Comunitatea armenească din municipiul Gherla a ajuns din nou la ora bilanţului. Conform tradiţiei peste tot în această perioadă au loc obişnuitele adunări generale, un bun prilej de a trage linie peste realizările din 2019 şi de a  planifica activitatea pe acest an. După cum a reieşit din materialul prezentat de preşedintele sucursalei Gherla  a Uniunii Armenilor din România, ing. Esztegár János   în cursul anului 2019 au avut loc 18 acţiuni, din care 17 au fost culturale. Din acestea 7 evenimente s-au desfăşurat cu ansamblul de dansuri „Hayakaghak” condus de Esztegár Erika.

Amintim aici participările de mare succes la Festivalul interetnic de la Sighişoara şi la manifestarea „Strada Armenească” de la Bucureşti. Să  nu uităm, nici participarea unei delegaţii  a armenilor gherleni   la zilele culturale ale cartierului budapestean, Pesterzsébet, unde au mai fost prezenţi şi acum  doi ani şi cu care întreţin relaţii  bune de prietenie  şi colaborare.

Neapărat trebuie să scoatem în evidenţă organizarea tradiţionalei sărbători anuale a comunităţii armeneşti din Gherla „Sfântul Grigore Luminătorul” , la care şi vara trecută au fost prezenţi peste 300 de oaspeţi şi invitaţi din ţară, dar şi din Ungaria sau Canada.  Armenii gherleni au onorat şi în 2019 sărbătorile religioase de la Frumoasa (judeţul Harghita), Dumbrăveni  (judeţul Sibiu) şi Gheorgheni (judeţul Harghita). Desigur, nu au lipsit nici de la evenimentele iniţiate de UAR Cluj. În cadrul şedinţei a fost prezentată situaţia    cheltuielilor  realizate în anul 2019, dar a fost prelucrat şi bugetul propus pe anul 2020 , care prevede 164.550 lei. La discuţii pe marginea materialelor prezentate cei prezenţi la întâlnire au propus, printre altele, noi dotări în sala de repetiţii  a formaţiei de dansuri  (oglinzi) şi la clubul UAR (maşină de spălat vase). De asemenea, s-a propus procurarea de noi costume tradiţionale armeneşti pentru corul bisericii, dar şi pentru grupul de dansuri. Tot în acest an doresc să renoveze pivniţa de la subsolul Parohiei Armeneşti de pe strada Ştefan Cel Mare. Asistenţa a fost mulţumită de realizările anului trecut, când sucursala UAR Gherla a avut o bogată activitate organizatorică, toate evenimentele fiind reflectate şi în revista ARARAT.

                       La ultimul punct al ordinii de zi s-a trecut la alegerea noului preşedinte UAR Gherla, în unanimitate fiind reales  domnul ing. Esztegár János, omul care sfinţeşte locul. Domnia sa a făcut foarte mult pentru revitalizarea activităţii organizatorice în vechiul Armenopolis, unde trăieşte şi munceşte o comunitate deosebit de unită  şi  ambiţioasă. Rezultatele vorbesc de la sine!

Szekely  Csaba