Redactor

Adunarea Generală a enoriașilor parohiei Constanța

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

SAM_2106
Duminică, 28 iulie 2013, a avut loc la sediul Bisericii Armene din Constanța Adunarea Generală a enoriașilor parohiei Constanța.

    Au participat – ca invitat de onoare – Î.P.S.S. Episcop Datev Hagopian, care a și condus lucrările adunării, precum și diacon Haig Azarian și, de asemenea, domnul Antranic Salgian din partea Consiliului Eparhial București.

Părintele paroh Oshakan Khachatryan a prezentat Darea de seamă a activităților Bisericii Apostolice Armene din Constanța, pe perioada mai 2012 – mai 2013.

SAM_2091(1)

    În afara activităților curente, specifice bisericii noastre, expunerea părintelui a evidențiat acțiuni noi, cu caracter inovativ, pe care domnia sa le-a inițiat și condus, precum:

ședințele lunare cu credincioșii, de explicare și clarificare a unor aspecte din Evanghelii, pentru cei interesați;

delegarea doamnelor din Comitetul de sprijin al Bisericii în efectuarea de vizite la domiciliul unora dintre cei mai vârstnici SAM_2068membri ai parohiei, cărora sănătatea nu le permite totdeauna prezența la Biserică, spre a le transmite respectul și susținerea permanentă;

serbarea de Crăciun, când corul bisericii și corul de copii, conduse de doamna preoteasă Armine Khachatryan au interpretat cântece noi, cu tematică religioasă și laică adecvate prilejului, serbare ce s-a bucurat de un binemeritat succes. Părintele i-a răsplătit pe coriști pentru strădania lor cu iconițe și diplome;

comemorarea Genocidului, în colaborare cu U.A.R. filiala Constanța, acțiune de mare amploare, desfășurată la Hotel „Ibis”, cu invitați de marcă din localitate, precum și cu participarea  consulului Armeniei în România, domnul Arsen Mikayelyan;

petrecerea după Sfânta Liturghie de Paște, când toți credincioșii au coborât în curtea însorită a Bisericii, spre a ciocni ouă roșii, precum și a gusta din dulciurile pregătite de însăși preoteasa;

aniversarea zilei Primei Republici Armene – cu sprijinul filialei constănțene a U.A.R.-, festivitate ce a cuprins binecuvântarea rostită de preot, intonarea imnului Armeniei, evocarea evenimentului, urmate de de o petrecere cu grătar, în curtea Bisericii;

sărbătorirea Zilei de Înălțare, când – după Liturghie – s-a recurs la tradiționalul ritual de extragere de „vigeag”uri (bilețele cu texte semnificative din Sfânta Scriptură), s-a cântat Hamparțum yayla și alte cântece.

SAM_2092

    În intervențiile lor, participanții au evidențiat meritul unor enoriași care au efectuat donații substanțiale, precum domnul Măgârdici Elluchian, domnul Mihai Chircor și alții. S-au făcut propuneri constructive referitor la întărirea legăturilor de frățietate și prietenie între membrii comunității, precum și la identificarea unor eventuale surse de sporire a fondului financiar al Bisericii. A fost evidențiată munca remarcabilă a părintelui care – neobosit – a căutat noi mijloace de convingere și atragere a enoriașilor către Biserică , dăruirea și competența doamnei preotese, care a reorganizat corul bisericii, ridicându-i calitatea prestației și îmbogățindu-i repertoriul.

În încheiere Î.P.S.S. a apreciat activitatea parohiei  din Constanța, implicit a slujitorului său devotat, părintele paroh Oshakan Khachatryan.

Participanții la adunare s-au deplasat apoi la restaurantul „Zorile” unde au petrecut împreună încă două ceasuri plăcute.

 

ARȘALUIS GURĂU