Mihai Stepan Cazazian

adevărul.ro / Trei articole despre Genocid

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

646x404 (1)Putin: neonazismul, ultranaţionalismul, antisemitismul şi rusofobia sunt principalele ameninţări de pe Glob

Neonazismul, ultranaţionalismul, antisemitismul şi rusofobia sunt principalele ameninţări de pe Glob, a declarat, vineri, preşedintele rus, Vladimir Putin, prezent la Everan, capitala Armeniei, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la genocidul armean.

„Nu există niciun fel de justificare pentru uciderea în masă. Astăzi suntem în doliu alături de poporul armean”, a spus preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, la Everan, în cadrul ceremoniei de comemorare a 100 de ani de la genocidul armean din 1915, când 1,5 milioane de armeni au murit ca urmare a dispoziţiilor date de înalţii Imperiului Otoman, relatează BBC.   În discursul său de la Everan, Putin a atras atenţia că neonazismul, ultranaţionalismul, antisemitismul şi rusofobia sunt principalele ameninţări de pe Glob şi că „trebuie să ne întrebăm de ce se întâmplă aşa ceva”.

Citeste mai mult: adev.ro/nnb4xy

 

646x404Genocidul armean, un veac de tăcere dureroasă / de Luana Luban

Aţi avut vreodată curiozitatea să căutaţi pe Google imagini cu genocidul armean? V-aş spune să nu fiţi atât de curioşi pentru că veţi fi instant îngroziţi. Dar v-aş îndemna totuşi să priviţi şi să judecaţi singuri dacă o mamă omorâtă cu pruncul în braţe sau gropile pline de trupuri firave de copii sau miile de capete înfipte în ţăruşi pot fi considerate doar întâmplătoare victime de război?

Ziua de 24 aprilie este data care marchează începutul genocidului armean adică un şir lung, sângeros şi macabru de crime, petrecut între 1915-1916, atunci când două treimi dintre armenii care trăiau în Imperiul Otoman au fost mai întâi persecutaţi, agresaţi, jefuiţi şi în cele din urmă masacraţi. armenii îl numesc Medz Yeghern, „Marea Catastrofă” sau „Răul cel mare”, iar pentru istorici nimicirea în masă a armenilor reprezintă primul genocid din istorie cu consecinţe ireparabile: în anul 1900 creştinii reprezentau 20% din populaţia Turciei, iar la începutul secolului XXI de abia dacă mai sunt 0,1%. Iar genocidul creştinilor continuă să umple cerul cu martiri… pentru că unii nu mai au loc de ei, de noi pe pământ.

Citeste mai mult: adev.ro/nnbatn

 

 

 

978x0Genocidul armean: la ceremoniile de comemorare a centenarului participă şefi de stat, dar şi Amal Clooney, Kim Kardashian şi trupa System of a Down

„Îmi amintesc şi revendic”, stă scris pe insignele pe care copiii armeni le poartă în piept. Au în mijloc flori mov de nu-mă-uita, simbolul evenimentelor de comemorare din această lună, la care au participat, printre alţii, Kim Kardashian şi Kanye West – cea mai cunoscută familie din lumea showbizului american are origini armeneşti, George Clooney – soţia sa, Amal, reprezintă Armenia într-un proces internaţional prin care speră să obţină recunoaşterea juridică de facto a genocidului prin condamnarea unui negaţionist, şi trupa de heavy metal System of a Down – toţi cei patru membri fac parte din diaspora armeană.  Lideri din întreaga lume, printre care Vladimir Putin şi Francois Hollande, au mers la Erevan pe 24 aprilie pentru a marca centenarul.

Citeste mai mult: adev.ro/nnarrz