Mihai Stepan Cazazian

ADEVARUL.RO / Tentativă de lovitură de stat în Turcia: cel puţin 265 de morţi şi 1.440 de răniţi. 2.839 de militari au fost arestaţi

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Tentativă de lovitură de stat în Turcia. Militari turci au anunţat, vineri seară, că au preluat puterea în Turcia pentru a restabili ordinea şi a menţine drepturile omului. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a chemat poporul în stradă. Premierul turc a afirmat că situaţia este acum sub control. Cel puţin 265 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar 1.440 au fost rănite.

UPDATE 15.29 Grecia va examina cererea pentru azil politic a opt militari turci care au fugit din Turcia, la bordul unui elicopter, sâmbătă, au declarat surse guvernamentale elene pentru Reuters. Solicitanţii de azil vor compărea în faţa unui judecător duminică. Elicopterul Black Hawk cu care au ajuns militarii în Grecia va fi returnat imediat Turciei.
UPDATE 15.24 Mai multe fotografii şi înregistrări video distribuite pe reţelele de socializare arată presupuşi susţinători ai partidului de guvernare din Turcia, AKP, decapitând un militar pe unul dintre podurile peste Bosfor, din Istanbul, relatează The Independent, preluat News.ro.
UPDATE 15.02 Autorităţile turce au anunţat că 2.745 de judecători au fost îndepărtaţi din funcţie după tentativa de lovitură de stat, relatează NTV, preluat de itv.com.
UPDATE 14.56 Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat sâmbătă că tot personalul şi unităţile militare aliate din Turcia sunt în siguranţă după tentativa de lovitură de stat, relatează Associated Press. Stoltenberg a precizat că informaţia i-a fost furnizată de comandantul suprem al Alianţei, generalul american Curtis Scapparrotti.
UPDATE 14.40 Autorităţile maritime turce au redeschis strâmtoarea Bosfor pentru tranzitul tancurilor petroliere după ce a fost închisă din motive de securitate, transmite Reuters.
UPDATE 14.32 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a făcut apel la turci, printr-un SMS, să iasă în stradă pentru a manifesta împotriva forţelor antiguvernamentale, transmite BBC.
UPDATE 14.18 Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a declarat, sâmbătă, la Digi 24, că un număr de aproximativ 200 de cetăţeni români se află în acest moment pe aeroportul Ataturk din Istanbul. Totodată, potrivit acestuia, MAE se află în contact cu operatorii aerieni pentru a-i repatria pe cetăţeni când zborurile din Turcia vor fi posibile. Graniţele pe aeroport au fost deschise, iar Tarom va opera zborul de după-amiază.

UPDATE 14.12 Tentativa de lovitură de stat din Turcia ar fi fost condusă de fostul comandant al avionului prezidenţial turc, Okin Ozturk, relatează agenţia DHA, în timp ce primarul Istanbulului l-a acuzat pe clericul de opoziţie Fethullah Gulen că a fost implicat în planificarea puciului, dar şi în doborârea avionului rusesc de luptă care zbura în apropiere de graniţa cu Siria în toamna trecută, transmite News.ro.

Citeste mai mult: adev.ro/oadi38