Mihai Stepan Cazazian

ADEVARUL.RO / Primul dealer de maşini din Moldova: armeanul Carol Ankele era atât de bogat încât se spune că l-a împrumutat şi pe Hitler

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

646x404

Carol Ankele, un armean care a trăit în Botoşani la începutul secolului XX, a fost unul dintre pionierii comerţului cu maşini şi utilaje agricole din România. Averea sa era fabuloasă, despre Ankele spunându-se inclusiv că l-a împrumutat pe Hitler cu o sumă uriaşă.
La începutul secolului XX, pe drumul ce lega Botoşaniul de Cernăuţi, două târguri importante din acea perioadă, gonea cu 40 de kilometri la oră primul automobil din Moldova.    Era un Ford Model T, iar la volanul său se afla Carol Ankele, un armean bogat din Botoşani. Îl însoţea fratele său, Gogu, cei doi urmând să schimbe istoria transporturilor şi chiar a agriculturii din cea de-a doua provincie a regatului.    Pentru Carol Ankele, automobilul, o nouă modă în regatul României, s-a transformat din pasiune în afacere, iar armeanul a devenit, în primii 30 de ani ai secolului XX, unul dintre cei mai importanţi negustori de maşini din zonă.    „Despre Carol Ankele putem spune că este omul care a motorizat Moldova. Până să apară el pe piaţă, majoritatea maşinilor erau aduse anevoios, direct din străinătate, de către proprietari. Totodată, majoritatea maşinilor erau în Capitală, la Bucureşti. Ankele a adus autoturismul şi în Moldova. Şi aici erau oameni cu bani şi el a satisfăcut această nevoie. A adus până şi utilaje agricole. Este unul dintre acei pionieri care au mecanizat agricultura. Contribuţia sa este fabuloasă. A avut şi primele ateliere de reparaţii. Era căutat de oameni din toată ţara pentru autoturismele pe care le aducea de la partenerii săi de afaceri din Germania“, precizează Florin Simion Egner, un specialist al istoriei comunităţii armene din Botoşani.    Dincolo de afacerile cu maşini, povestea vieţii lui Ankele este una fabuloasă, cu toate ingredientele unui roman: mărire şi decădere, averi uriaşe, legende urbane. Totul s-a încheiat nefericit, în primii ani ai comunismului. (…)

 Automobile aduse din Germania  

Afacerea lui Carol Ankele cu automobilele a început să prindă contur după Primul Război Mondial, atunci când pacea aducea stabilitatea în relaţiile comerciale. Armeanul provenea dintr-o familie bogată, avea capital şi putea investi. Şi-a deschis în 1899 primul magazin de automobile din Moldova şi printre primele din România. Era amplasat în centrul comercial al Botoşaniului de la început de secol XX, printre dughene evreieşti, restaurante de lux, hoteluri şi renumitele berării ale prosperului târg.    Magazinul era chiar lângă casa lui Carol Ankele, o somptuoasă reşedinţă ridicată de înaintaşii săi. Aici erau aduse în special maşini Ford. „Maşinile erau aduse din Germania, de la nişte parteneri de afaceri. Odată aduse în Moldova, ele erau vândute din depozitele lui Ankele.    Majoritatea autoturismelor erau aduse în baza comenzilor şi erau foarte bine promovate. A ajuns rapid să fie cunoscut în toată Moldova. Toţi oamenii cu bani veneau să-şi cumpere maşină de la Ankele“, spune Egner. Ankele a adus pentru prima dată maşini Mercedes în Moldova, după 1926.

Cosmin Zamfirache

Citește mai mult pe http://adevarul.ro