Mihai Stepan Cazazian

ADEVARUL.RO / Povestea tragică a lui Tigran Nazarian, tânărul care a învins în instanţă aroganţa Ministerului Sănătăţii, dar a câştigat prea târziu medicamentul salvator

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

646x404

Tigran Nazarian, un tânăr de 25 de ani din Bucureşti, diagnosticat cu cancer la rinichi în urmă cu doar câteva luni, s-a stins săptămâna trecută, în plin război cu Ministerul Sănătăţii şi CNAS. Tânărul a câştigat, la Curtea de Apel Bucureşti, medicamentul pe care cele două autorităţi ar fi trebuit să i-l pună la dispoziţie gratuit, însă n-a mai apucat să ia decât o doză din tratament.

Până în luna mai a acestui an, Tigran (cetăţean român de naţionalitate armeană) n-a avut niciun motiv să creadă c-ar avea vreo problemă. Primul simptom care avea să-l îngrijoreze a fost o durere de picior, pe care medicii care l-au consultat iniţial au pus-o pe seama celor câteva kilograme în plus.

“Am fost cu el la Spitalul Floreasca, la Urgenţe minore. I s-au făcut nişte radiografii şi au zis că nu are nimic. El fiind uşor supraponderal, i-au spus că ar trebui să slăbească. Mai târziu, am aflat de la un alt doctor că pe radiografiile care i s-au făcut acolo, se vedea, totuşi, că are o tumoare pe rinichi. Dacă interveneau atunci, erau riscuri mai mici de metastază”, povesteşte, pentru „Adevărul“, Vahe Hovakimyan, vărul lui Tigran.

Cumpitul diagnostic, de cancer la rinichi, i-a fost pus câteva săptămâni mai târziu, în timpul unei excursii în Germania.

“Se afla la un văr de-al nostru care locuieşte acolo, când l-a prins atât de tare durerea, încât s-au dus urgent la spital. I-au făcut un computer tomograf şi au văzut tumoarea. L-au operat acolo, pentru că nu mai era transportabil din cauza durerilor. I-au scos rinichiul stâng, dar deja avea metastază pe oase, pe coloană şi bazin”, povesteşte ruda băiatului.

Deşi tânărul avea card european de sănătate, familia a fost nevoită să suporte toate costurile intervenţiei şi spitalizării băiatului în Germania. “Nici nemţii nu sunt atât de corecţi pe cât credem noi. Au spus că e fals cardul. A plătit totul din buzunar, deşi erau obligaţi să facă totul gratuit, pentru că era vorba de o urgenţă”, povesteşte vărul tânărului, jurist de meserie.

A început un tratament contra-cronometru pentru viaţă: medicamente extrem de scumpe, toate suportate de pacient şi nu toate cu efect. Pentru fiecare zi din cele pe care mai avea să le trăiască Tigran, familia tânărului a cheltuit enorm. Întors în România, lui Tigran i s-a prescris Afinitor, un medicament aflat pe lista celor din Programul Naţional de Oncologie, pe care pacienţii ar trebui să-l primească gratuit. Teoretic, pentru că în practică, acest lucru s-a dovedit imposibil. Şi de data aceasta, băiatul şi-a cumpărat singur pastilele, în condiţiile în care o singură cutie de medicament costă 3.500 de euro. Ajunsese, oricum, la zeci de mii de euro cheltuite în câteva luni.  

Citeste mai mult: adev.ro/oi4ndn