Mihai Stepan Cazazian

ADEVARUL.RO / Povestea doctorului Aburel, românul care a revoluţionat medicina prin metode inedite de reducere a durerilor naşterii

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

646x404

Medicul gălăţean a impresionat mapamondul în urma studiilor sale FOTO Wikipedia

Renumitul medic gălăţean Eugen Bogdan Aburel a inspirat o lume întreagă prin inovaţiile sale în chirurgia ginecologică. Acesta a activat în numeroase foruri ştiinţifice din ţară şi din străinătate, precum Societatea Franceză de Ginecologie, Asociaţia Mondială pentru Prevenirea Cancerului Uterin şi Academia de Medicină din Paris.

 

Eugen Bogdan Aburel s-a născut pe 23 ianuarie 1899, la Galaţi, într-o familie de armeni. Pasionat de medicină, acesta a decis să urmeze studii în domeniu, iar în 1919, Aburel a devenit asistent în cadrul secţiei de Anatomie a Facultăţii de medicină din Iaşi. Trei ani mai târziu, medicul gălăţean a dat concurs pentru ocuparea unui post la maternitatea „Grigore Ghica” din Iaşi. Nu s-a oprit niciodată din învăţat, astfel că, la vârsta de 29 de ani, Eugen Aburel s-a mutat în Franţa, unde, timp de doi ani, a studiat la clinica de Obstetrică – Ginecologie „Tarnier” din Paris. În drumul său către perfecţionare, doctorul Aburel a fost şi intern supleant, iar mai apoi asistent la Maternitatea „Boucicault” din Paris. A decis însă să revină în România şi să pună în aplicare tot ce a învătat în Franţa. Astfel în perioada 1933 – 1934, gălăţeanul a fost suplinitor al Profesorului Zaharescu-Karaman în funcţia de director al Institutului clinic obstetrical „Grigore Ghica Vodă”, ulterior devenind doctor docent.

 

Studii inovative în ginecologie

Doctorul Eugen Aburel a îmbunătăţit considerabil tehnicile chirurgicale ginecologice. Acesta a efectuat o serie de studii asupra anatomiei şi fiziologiei inervaţiei senzitive a organelor genitale feminine. De asemenea, tot el este responsabil şi pentru introducerea unor metode originale de analgezie a conducţiei la naştere, formulând în acest sens unele principii în anestezia locală continuă. Cei care au scris despre controlul durerilor de naştere, făcând legătura cu profesorul Aburel în identificarea principiului anesteziei continui, sunt prof. Lull şi Hingson, lucrarea fiind publicată în anul 1945. De asemenea, gălăţeanul a contribuit la studierea psiprofilaxiei durerilor naşterii, a preconizat rezecţia nervului presacrat în tratamentul vărsăturilor grave cauzate de sarcină, a studiat dinamica endometrului şi a elaborat o metodă de apreciere a excitabilităţii uterine. Lumea medicală a cunoscut o evoluţie şi după ce a fost cercetată declanşarea naşterii prin puncţia amniotică precum şi perfuzia inter-segmento-ovulară.

citeste mai mult pe  http://adevarul.ro