Mihai Stepan Cazazian

ADEVARUL.RO / Noul guvern din Armenia şi obiectivele sale

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

646x404

Finalitatea politică a crizei armate din Erevan, care a avut loc în iulie, s-a consumat în septembrie. Preşedintele Armeniei, Serj Sargsian, l-a numit pe Karen Karapetyan (53 de ani) în funcţia de prim-ministru. Noul guvern va fi în funcţie până la alegerile parlamentare din aprilie 2017. Noul prim-ministru armean a fost, în trecut, primar al Erevanului (2010-2011).

Deşi a fost numit în funcţie de Partidul Republican de guvernare, Karapetyan nu face parte din acest partid, fiind perceput mai curând drept un tehnocrat. Înainte să intre în serviciul public, Karapetyan a fost director executiv al companiei energetice ArmRosGazprom, continuând să lucreze pentru Gazprom şi după ce şi-a dat demisia din funcţia de primar al Erevanului, în 2011, pe fondul numeroaselor manifestaţii de protest provocate de decizia sa de a interzice micul comerţ liber de pe străzile capitalei armene.

Instalarea noului guvern în Armenia este văzută drept o măsură de asigurare a condiţiilor pentru un dialog între forţele politice de la putere şi din opoziţie, şi de depăşire a stării de profundă divizare şi antagonism din interiorul elitei politice armene. În acelaşi timp, noul guvern, condus de o nouă figură cu puţine legături cu viaţa partidelor politice, poate descreşte în mare măsură nemulţumirile populare care s-au materializat în impresionanta susţinere pe care a primit-o din partea populaţiei gruparea armată de opoziţie care a ocupat sectorul de poliţie din cartierul Erebuni.

În contrast cu fostul prim-ministru, Hovik Abrahamyan, un politician de carieră, membru marcant al Partidului Republican şi perceput ca om al preşedintelui Sargsyan (a fost şeful administraţiei prezidenţiale a lui Sargsyan după alegerea acestuia ca preşedinte în 2008 şi preşedinte al parlamentului Armeniei în 2008-2011), Karapetyan este un om din afara sistemului, cu reputaţie de bun administrator şi om de afaceri, însă şi cu un stagiu de ani de zile la Moscova, fiind în stare să găsească limbă comună cu principalul aliat al Armeniei, Federaţia Rusă. Asta pentru că, în ciuda creşterii fără precedent a dispoziţiilor antiruse din societatea armeană după o serie de evenimente apropiate ca orizont temporal (omorârea unei familii armene de un soldat rus, creşterea preţurilor la curentul electric a cărui distribuţie e controlată de o companie cu capital rusesc, aprovizionarea Azerbaidjanului, inamicul tradiţional al Armeniei, cu arme şi muniţii), fără Rusia securitatea naţională a Armeniei nu mai poate fi asigurată. În prezent, trupele ruse execută paza frontierelor Armeniei, atât din cauze materiale (Armenia nu-şi permite să menţină trupe de grăniceri), cât şi din cauze geopolitice (disuadarea unor potenţiale atacuri din partea Azerbaidjanului sau Turciei).

DAN  NICU

Citeste mai mult: adev.ro/oe9nng