Mihai Stepan Cazazian

adevarul.ro / Hacikarul, noul monument…

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

…de pe faleza Cazinoului din Constanţa. Crucea de piatră, cu model unicat, este simbolul sfânt al Armeniei

Sfinţirea Hacikarului, pe faleza Cazinoului din Constanţa Foto Sînziana Ionescu

Noul monument de pe faleza Cazinoului din Constanţa, Hacikarul, a fost sfinţit în ziua comemorării Genocidului Armean (început la 24 aprilie 1915). Crucea de piatră este un simbol sfânt al Armeniei, pe care sunt inscripţionate motive unicat despre Învierea lui Iisus Hristos.

La ceremonia de la ora 13 care s-a desfăşurat pe un vânt puternic, pe faleza Cazinoului din Constanţa au participat oficiali din România şi din Armenia, demnitari din Constanţa şi din Tulcea, E.S. domnul Hamlet Gasparian, ambasador al Republicii Armenia în România, membri de vază ai minorităţii armene precum Varujan Vosganian, Varujan Pambuccian, reprezentanţii altor minorităţi din Constanţa (turco-tătară, greacă etc), precum şi ierarhul Bisericii Ortodoxe Armene din România, episcopul Datev Hagopian, care a oficiat slujba de sfinţire a monumentului-unicat construit din tuf vulcanic. Armenii spun că piatra are proprietăţi deosebite şi străluceşte.

„Hacikarul este manifestarea cea mai concisă a spiritului armean. Având o ţară abundând în stâncă, armeanul a reuşit să insufle viaţă pietrei neînsufleţite, s-o transfigureze în simbol de frumuseţe şi închinare. Hacikarul, Crucea de piatră, conţine credinţa fundamentală a creştinătăţii, în esenţa ei, lucrarea de bine înfăptuită de Iisus Hristos. Principalul element al credinţei este Crucea, amintind de crucificarea lui Hristos, îndemn către mântuire şi făgăduitul paradis ceresc“, arată preotul Oshakan Khachatryan, parohul Bisericii armene din Constanţa.
 

Sînziana Ionescu

Citeste mai mult: adev.ro/ooyinx