Mihai Stepan Cazazian

adevarul.ro / Costurile pentru represiuni împotriva protestelor: arestări, confiscări de averi. Miracolul armean la 100 de zile

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Vineri a avut loc în Piaţa Republicii din Erevan, centrul revoluţiei populare de catifea din stradă, din Armenia, din aprilie, un miting uriaş la care au participat 100.000 de oameni şi care a marcat 100 de zile de la răsturnarea fostei puteri.

Un motiv în plus să ne uităm cu atenţie la impactul major al Revoluţiei armene, altfel destul de tăcute pe ştirile de prim plan ale agenţiilor de presă, dar o schimbare cu efecte majore la Erevan şi în raport cu populaţia armeană. 

Renaşterea speranţei şi pedepsirea vinovaţilor de represiune în stradă

Noul premier, Nikol Pashinian, care a preluat frâiele ţării în mai – după înlăturarea fostului preşedinte Serzh Sargsyan, care preluase postul de premier după ce transferase toate puterile preşedintelui, la epuizarea celor două mandate ale sale în fruntea statului armean – a reuşit să mulţumească mulţimile. Fostul jurnalist de 43 de ani, fără experienţă politică, a reuşit nu numai să preia puterea, să măture şi să cureţe administraţia de rivali şi reprezentanţii fostului regim, dar să gestioneze şi să răspundă cu brio aşteptărilor concetăţenilor săi, care au blocat în stradă, timp de 20 de zile, înfiinţarea guvernului după alegerile din aprilie şi au reuşit să obţină demisia premierului proaspăt impus, instalându-l pe Pashinian.

Iulian CHIFU

vezi mai mult pe adevarul.ro